Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilisterna i Strömsund skulle kunna spara 7,5 miljoner

Bilkörningen minskar i nästan hela landet. I Strömsund körde bilisterna 3,9 procent kortare sträcka under 2009 jämfört med året innan. Men det går att köra på ett bättre sätt, och spara pengar och miljö.

Bilisterna i Strömsund körde under 2009 i genomsnitt 1425 mil, vilket är en minskning med 3,9 procent jämfört med föregående år. Det placerar Strömsund på plats 170 i Statoils kommunranking, som baseras på hur mycket bilisternas körsträckor i olika kommuner har minskat.

Genom att köra på ett sparsamt sätt skulle bilisterna i Strömsund kunna minska sin bränsleförbrukning och klimatpåverkan med cirka tio procent, enligt Trafikverket. Det motsvarar årligen cirka 1395 kronor och 264 kilo koldioxid per bilist, enligt Statoils beräkningar.

– Sammantaget kan bilisterna i Strömsund spara cirka 7,5 miljoner kronor om året genom att ändra körstil, det är bra både för plånbok och miljö, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.

Södertälje ligger på första plats med minskad körsträcka på 12,8 procent sedan 2008. Dorotea är den enda kommun i landet där bilisterna körde mera bil under 2009, vilket ger dem en sista plats i rankingen.