Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra: Öppen trädgård

Paret Boije i Fanbyn bjöd in till sin hemliga trädgård när det landsomfattande evenemanget Öppen trädgård arrangerades i helgen.

– Att få visa upp sitt arbete är lite som att hålla vernissage, säger Wictoria Boije.

Öppen trädgård är ett evenemang som arrangeras varje sommar av tidningen Land. En av de tre anläggningar i länet som öppnades för allmänheten under söndagen ligger i Fanbyn, mellan Pilgrimstad och Gällö.

Det pampiga huset där Peter och Wictoria Boije bor kallas riksdagsmannahuset eftersom riksdagsledamoten Per-Olof Eriksson lät bygga det på 1880-talet.

Nedanför altanen på det gula bostadshuset breder sig nu en stor och välplanerad trädgård ut sig.

Annat var det bara för några år sedan. När de två flyttade in möttes de först av en helt förvildad bakgård.

– Vi köpte huset 2004 och då var det massor av sly och träd som växte helt okontrollerat i trädgården, berättar Peter.

I dag möts besökaren istället av en storslagen trädgård av varierande karaktär. Strax nedanför altanen ligger en damm som anlagts med inspiration av en skogstjärn.

Runtom vattnet växer olika typer av mossa och känslan av John Bauer-miljö ligger nära.

– Jag har delvis utgått från den svenska skogsmystiken när det gäller dammen, säger Wictoria som beskriver sig själv som den konstnärliga av de båda.

Peter ikläder sig däremot rollen som ingenjör.

– Han tycker om att fixa med pumpar och ledningar, medan jag tycker om att designa och tänka ut hur saker ska se ut, berättar hon.

Temat för deras anläggning är "den hemliga trädgården”.

– Tanken är att man inte ska veta vad som händer förrän man kommer in i trädgården. Där inne ska man kunna mötas av vad som helst, säger Peter.

På gården väntar flera nya projekt att ta tag i. Ett av dem blir att förvandla den gamla jordkällare i sten som står bakom växthuset.

– Förhoppningsvis kan vi göra en grotta av källaren. Men det är viktigt att man har flera projekt att arbeta med samtidigt.

– Det är lite som när man målar en tavla: målar man från ett hörn till ett annat blir det sällan bra. Man måste måla kontinuerligt lite här och lite där, säger Wictoria som kommer med ytterligare en liknelse hämtad från konstnärsvärlden när hon berättar om hur det är att ha gäster i trädgården:

– Att få visa upp vårt arbete är bara kul. Det är lite som att hålla vernissage, man vill ju inte stå och måla tavlor i en garderob.