Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Bilarna ska bort - annars blir det böter

– Så här får det absolut inte se ut på en fastighet mitt i en centralort. Nu måste vi se till att ägaren snyggar till här, annars måste kommunen själv ta bort skrotbilarna och då skickar vi räkningen till fastighetsägaren.

Det säger Anna Holmer, som är bygg –och miljöchef för Krokoms kommun. Fastigheten hon pratar om ligger mitt i centrala Föllinge och ägs av Mats-Emil Fjell, som har ett stort antal bilar och bildelar på sin fastighet. Under åren har han samlat på sig ett 50-tal fordon av varierande skick. De flesta så pass dåliga att de inte går att renovera.

Nu har Krokoms kommun tröttnat på Mats-Emil Fjells bilkyrkogård och vill att han ska rensa bort de flesta av bilarna.

– Vi har fått ett flertal anmälningar mot den här fastigheten, säger Anna Holmer. Vi har också varit här på flera inspektioner och tagit bilder på gården. Efter påtryckningar har det blivit bättre ett tag och bilantalet har minskat, men nu verkar det som Fjell har dragit på sig fler bilar igen.

Anna Holmer säger att det kan bli frågan om ett vitesförläggande om inget händer. Har då Fjell fortfarande kvar sina bilar, kan kommunen som sista åtgärd begära att något företag hämtar bilarna och skickar räkningen till fastighetsägaren.

– Nu börjar jag bli rejält trött på kommunen, svarar Mats-Emil Fjell. De började komma hit och klaga redan 1994 och har varit här med jämna mellanrum sedan dess. Anledningen till att jag har så pass många bilar är att jag använder dem till reservdelslager. Jag har haft en firma och tagit på mig bilreparationer, men nu har jag tröttnat. Efter att jag fick en miljödom mot mig i mars, då jag fick böta 5000 kronor för att jag tömt bilarna på vätskor utomhus, så har jag lagt ner verksamheten.

Mats-Emil Fjell undrar hur han ska bära sig åt för att få bort alla bilarna från gården.

– Det kostar väl en tusenlapp styck att få bort dem. Det skulle innebära 50.000 kronor för mig. De pengarna har jag inte. Det är knappt jag får in till mina räkningar som det är i dag eftersom jag är arbetslös, säger han.

• Vad säger du om att kommunen hämtar bilarna och att du får betala vad det kostar.

– Skulle det ske så måste jag kontakta en advokat. Så kan de inte bära sig åt.

Bygg –och miljöchefen Anna Holmer säger att det finns fler gårdar i kommunen som har skrotupplag. Hon räknar upp fem orter i kommunen där det också är problem

– Men den här fastigheten i Föllinge är nog värst, säger hon.

Nu tycker inte Anna Holmer att Mats-Emil Fjell ska behöva frakta bort samtliga bilar.

– Han kan få behålla fyra-fem stycken, säger hon.

Men Mats-Emil tycker det är snålt.

– Cirka femton bilar vill jag nog ha kvar. Många av dem är riktiga veteranbilar som ska renoveras så småningom.