Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Big Air trotsade blåsten

Trots kraftiga vindar så genomfördes årets upplaga av Big Air tävlingen Under The Lights.

Men kvalet fick flytta och använda ett mindre hopp.

– Det var för att det blåste för mycket, säger Erik Hammarsten, eventkoordinator på Skistar Vemdalen.

De planerade kvaltävlingarna på lördagen i Klövsjö flyttades till Björnrike på grund av blåsten. I Björnrike var arrangörerna tvungna att bygga ett mindre hopp, en så kallad kick, för att inte äventyra åkarnas säkerhet. Även det på grund av blåsten.

Men framåt kvällen när det var dags för final, hade vinden mojnat och det stora hoppet kunde användas. Och Erik Hammarsten är väldigt nöjd med tävlingen, som drog ungefär lika mycket folk som förra året.

– Vid hade ungefär 2500 besökare, som i fjol. och det är fantastiskt bra, säger han.

En Big Air tävling går i korthet ut på att med hög fart, på skidor, kasta sig ut över en kick och i luften göra snygga trick som bedöms av domare. Domarna tittar oftast på hur tekniskt avancerat tricket är och mest komplicerat vinner.

Tävlingen Under The Lights kör med ett lite eget koncept där varje åkare bara får göra ett trick en gång. På fem åk (de fyra bästa räknas) blir det alltså fem olika trick. Dessutom tittar domarna mycket på åkarnas kreativitet.

– Det gör vi dels för publikens skull men också för att göra ett unikt event, så att det inte blir samma som överallt annars, säger Erik Hammarsten.

Vann gjorde Östersundsbon Frej Jönsson.

– Här gällde det verkligen att ha många trick i påsen. Det är bra, då får man fram de åkare som kan mycket och är breda. Och det var en jättebra publik som var med och höll igång, det händer inte så ofta, säger han.