Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidragsanställd i sju år – ändå erbjöds Birgitta inte fast jobb

I sju år jobbade Birgitta Björklund på återvinningscentralen i Brånan.

Men när de statliga bidragen upphörde tvingades hon gå.

– Jag är besviken på både kommunen och Reaxcer, säger hon.

Under slutet av 90-talet fick Birgitta Björklund en plats på Bergs kommuns arbetsmarknadsenhet, AME. Till en början var hon på flera olika arbetsplatser, men till slut hamnade hon på återvinningscentralen i Brånan. Kommunen betalade hennes lön, men det var återvinningscentralens ägare, Reaxcer, som fick del av arbetskraften.

Förra året beslutade politikerna i Bergs kommun att AME skulle upphöra och att en dryg handfull skulle tvingas sluta.

Birgitta Björklund från Rörön var en av dem som fick beskedet att hon var uppsagd. Och efter sju år på återvinningscentralen i Brånan gjorde hon i januari i år sin sista arbetsdag.

– Det kändes rätt snopet. Jag hade ju varit där så länge, säger hon.

I april beslutade Arbetsförmedlingen att Birgitta Björklund skulle få en praktikplats. Hon föreslog själv Reaxcers återvinningscentral. Egentligen vill Arbetsförmedlingen att praktikperioden ska utföras på en arbetsplats som den arbetssökande inte varit på tidigare. Men i Birgitta Björklunds fall gjordes ett undantag.

– Min förhoppning var att jag efter praktiken skulle få vara kvar, berättar hon.

Men Birgittas förhoppningar infriades inte. När praktikperioden var över fick hon beskedet att Reaxcer inte ville anställa henne.

– Jag kände mig återigen rätt snopen, berättar hon.

Nu är Birgitta Björklund arbetslös och får dagarna att gå med långpromenader och hushållsarbete. Hon har sökt fem, sex jobb, men inte fått napp ännu. Hon säger att hon vissa dagar ser halvljust på framtiden, och andra dagar halvmörkt.

– Jag hoppas på ett jobb snart. Om jag inte får det kommer jag att flytta till Stockholmstrakten där det finns lite mer jobb. Men helst av allt vill jag vara kvar i Jämtland och Berg – jag trivs väldigt bra här, säger hon.

Birgitta Björklund och hennes fackförening, Kommunal, är besvikna över det sätt som hon behandlats på. Birgitta själv tycker att kommunen borde ha gjort mer under de år hon arbetade på AME.

– Det är där problemet ligger. Det gjordes inte många insatser för att försöka få Reaxcer att ta över min anställning, säger hon.

Jan-Erik Eriksson, ordförande för Kommunal i Bergs kommun, håller med om att fler insatser borde ha gjorts för att ordna en fast anställning på Reaxcer.

– Kommunen var passiva under alla år. I stället för att omvandla tjänsten till en anställning gav de bort gratis arbetskraft, säger han.

Jan-Erik Eriksson tycker också att Reaxcers agerande är väldigt syniskt. Företagets uppträdande är inte olagligt, men det visar att det finns svaga punkter i systemet, menar Eriksson.

– Här ser vi ett exempel på hur en arbetsgivare utnyttjar arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att få gratis arbetskraft, men när det kommer till kritan är det tack och hej och ut i kylan, säger han.