Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidrag till elitsatsande damlag klubbat

Från och med 2014 kan elitsatsande damlag i Östersunds kommun söka ett särskilt bidrag. Det handlar om totalt 1 miljon kronor under en femårsperiod. Det beslutade kommunstyrelsen i tisdags.

Sporten har tidigare berättat om förslaget, som handlar om att kommunen vill göra en strukturell jämställdhetssatsning inom idrotten. Bidraget motiveras med att "det finns en strukturell ojämställdhet i samhället, som även gäller idrotten".

Varje lag kan söka maximalt 50 000 kronor per år, och totalt delas 200 000 kronor ut årligen. Satsningen är ett femårigt projekt som har perioden 2014–2018.

År 2017 ska det göras en utvärdering av projektet.

I tjänstemannaförslaget står det att bidragsansökningarna ska bedömas från fall till fall, men är tänkt till vuxna i lagidrotter, och att pengarna som huvudregel ska gå till damlag som reser utanför länet för tävlingar och idrottar på en hög nivå. "I dagsläget finns fyra stycken damlag som antagligen skulle kvalificera sig för ett bidrag", står det i förslaget.

Under kommunstyrelsens möte ville Pär Löfstrand (FP) göra ett tillägg i beslutet om att damlag i samma idrott och på samma nivå i seriesystemet ska behandlas likvärdigt, vilket resten av styrelsen godkände.

Pär Jönsson (M) undrade varför bidraget bara skulle gälla damlag, och inte enskilda kvinnliga idrottare, som skidåkare och skidskyttar.

Karin Thomasson (MP), som är ordförande i ansvariga kultur- och fritidsnämnden, svarade:

– Dels eftersom det är en begränsad summa pengar och dels kan det vara lättare för enskilda idrottare att få sponsring för sig själva, som personer, sa Thomasson, men tydliggjorde att stödet till damlag är just ett bidrag, och inte sponsring.

Kommundirektören Bengt Marsh sa även att bidrag till särskilda idrottare kan bryta mot den kommunala bestämmelsen om att inte gynna enskilda.