Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteksförening vill slippa ordna publikevenemang

Östersunds kommun ställer orimliga krav. Det anser Valla biblioteksförening som inte mäktar med kravet på tre offentliga fram-trädanden för att få kommunalt kulturbidrag

Annons

Alla föreningar som söker och beviljas bidrag för ”allmänkulturell föreningsverksamhet” måste, enligt Östersunds kommuns riktlinjer, ge minst tre offentliga framträdanden. Det är en motprestation som ställts sedan januari 2002.

20 kulturföreningar fick förra året dela på 1,3 miljoner kronor. Mest fick Östersunds teaterförening med ett bidrag på 560 000 kronor.

Valla biblioteksförening beviljades 30 000 kronor. Men biblioteksföreningen har nu skrivit ett brev till kultur- och fritidsnämnden där de begär undantag från motkravet.

”Nu orkar vi inte mer fylla nämndens krav”, skriver föreningen och fortsätter:

”Medlemmarna i Valla biblioteksförening arbetar 320 till 330 timmar årligen i biblioteket under dess öppettider. Åtskilliga arbetstimmar krävs dessutom för planering, månadsmöten, bokval och inköp med mera. Att utöver allt detta behöva ordna tre speciella arrangemang är inte rimligt”.

Föreningen påpekar att kravet kan hänga kvar från den tiden när den föreningsdrivna formen av bibliotek inte fanns.

I skrivelsen nämns att föreningen slitit hårt för att klara de tre offentliga framträdandena och anlitat ”utomstående krafter” att ställa upp gratis eller mot en liten ersättning.

Samtidigt vill inte föreningen helt stänga dörren att ordna extra evenemang men vill att de ska genomföras när det är möjligt.

Hur nämnden ställer sig till att bevilja ett undantag från riktlinjerna är oklart. Först ska tjänstemännen formulera ett förslag och sedan ska politikerna fatta ett avgörande beslut. Den processen har bara påbörjats.

Mer läsning

Annons