Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteket i Strömsund bombhotat

Biblioteket på Hjalmar Strömerskolan bombhotades om onsdagen. Hotet kom via e-post, och polisens utredning börjar redan ge resultat:

– Vi har lokaliserat en dator och håller på att gå igenom loggarna, säger kommissarie Håkan Jonasson.

Biblioteket i Strömsund, vilket finns i Hjalmar Strömerskolans lokaler, utsattes om onsdagen för ett bombhot. Hotet kom via e-post, vidarebefordrat från polisen:

– Hotet riktade sig mot biblioteket i Strömsund, men sändes inte direkt dit utan via en annan myndighet, säger kommissarie Håkan Jonasson vid Jämtlandspolisen.

Polisen vill inte avslöja till vilken myndighet mailet skickades, men man bedömer inte hotet som särskilt allvarligt och har vidtagit en del åtgärder:

– Vi har hållit förhör, och vi genomför nu en teknisk spaning.

Kommer er bombgrupp att söka igenom skolan?

– Vi bedömer att de åtgärder vi vidtagit är tillräckliga. Vi har lokaliserat en dator där vi håller på att gå igenom loggarna.

Den dator polisen nu går igenom är en publik dator, alltså en dator som kan användas av vem som helst. Om den finns på biblioteket eller vart den finns vill man inte uppge.

Hotet ska enligt meddelandet verkställas på torsdag.

I Hjalmar Strömerskolans foajé sitter elever i grupper, och pratar och skrattar som vanligt. Här märks ingen oro:

– Äh, det är bara ett mail som kommit fel, säger Johannes Sundelin. Det är ingenting att ta på allvar.

– Det är ju inte idag, utan i morgon. Vi har ändå programdag i morgon, tyvärr, så det kommer att vara väldigt lite folk här, säger Peter Melander.

Anders Andersson, kommunchef vid Strömsunds kommun, var den som tog emot det vidarebefordrade mailet från polisen:

– Vi gör väl samma bedömning som polisen, att det inte föreligger något allvarligt hot, men vi har för säkerhets skull, och i ordnade former, flyttat undervisning och annan verksamhet till andra lokaler i morgon.

Biblioteket används också som vallokal för förtidsröstning. Har hotet något samband med det fria valet?

– Det kan vara en viktig aspekt, säger Anders Andersson, men det ser inte så ut i mailet. Vi flyttar vallokalen till Folkets Hus för morgondagen.