Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beyoncé

(Sony)

Bästa låt: "Flawless"

Annons

Hur Beyoncé Knowles har lyckats hålla den här skivan hemlig är en bedrift i sig, det borde inte vara möjligt för en artist på hennes nivå att plötsligt släppa ett nytt studioalbum utan någon som helst förvarning. Men för några dagar sedan fanns det här självbetitlade verket att hämta på Itunes.

"Beyoncé" är dessutom redan en av årets största försäljningssuccéer med över 800 000 sålda exemplar på bara tre dagar. Framgången är välförtjänt – det här är också en musikalisk bedrift.

Beyoncé lyckas på en och samma gång vara konstigare än Lady Gaga, fräckare än Rihanna och hippare än sin lillayster Solange. Starka låtar som "Jealous", "Haunted", "Partition", "XO" och "Flawless" (där den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies feministiska tal samplas på ett genialiskt sätt) är hypermodern r'n'b.

Några sega nummer (som "Rocket") och ett poänglöst inhopp av den gravt överskattade Frank Ocean drar ner intrycket en aning. Som helhet har dock inte många skivor i år varit roligare att fördjupa sig i.

Linus Brännström/TT

linus.brannstrom@tt.se