Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevara småmackarna i glesbygd

Klimat- och miljöfrågor har fått ett allt större utrymme i den politiska debatten och bland människor i gemen.

Annons

Det är i och för sig framtvingat då det handlar om vår överlevnad.

Bilavgaser har en stor miljöpåverkan och förnyelsebara drivmedel är högprioriterat. Etanol framställs av bland annat sockerrör och majs. Etiskt omdiskuterat, då jordbruksmarken behövs för att framställa mat.

Forskning och utveckling har satt fart och det görs stora framsteg som kommer att förändra produktion av bilar och drivmedel. Etanol är endast ett av nya drivmedel som tagits fram och jag tror att även andra alternativ till diesel och bensin säljs vid tank-och laddstationer om några år.

Förbudet att bensinstationer som inte säljer etanol ska nekas tillstånd att sälja bensin är befängt. Följden blir att många små mackar slås igen och folk på landsbygden mister sina möjligheter till service som att tanka sin bil, köpa diesel eller annat bränsle som behövs för att sköta jordbruk och företag. Om bensinstationerna läggs ner finns ingen möjlighet att inom rimligt avstånd köpa reservdelar, lampor eller få småreparationer utförda. Det blir då ännu svårare att upprätthålla en levande landsbygd.

Förhoppningsvis kommer regeringen att lätta på detta befängda beslut.

Emanuel Sandberg (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel