Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betygen verkligen ickefråga

Frågan om betyg från årskurs sex eller senare är verkligen en ickefråga.

Om jag minns min skolgång rätt så fick man ju betyg på de enskilda proven man gjorde. Kanske inte i betygsnivåer men väl i antal rätt av det totala.

Om man fick 37 av 50 rätt på Europas geografi så var det ju ganska uppenbart hur man låg till kunskapsmässigt. Kollade man igenom tidigare prov så kunde man lista ut vilket betyg man skulle fått.

Betyget är ju bara ett snitt över en längre tidsperiod medan proven ger punktmätningar på enskilda delar. Varför inte ha någon form av betyg i kärnämnena redan från årskurs fyra?

Det måste ju vara bättre att man får riktiga indikeringar på hur man ligger till tidigt än att det kommer som en överraskning i årskurs åtta. Då kanske man saknar vissa grundläggande kunskaper som är svåra att hämta igen.

Men som sagt, rättningen av proven idag är redan en form av betyg så det är verkligen ingen stor fråga utan mer en formsak.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel