Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bett i hela ansiktet

De boende på Grytans asylboende är drabbade av vägglöss. Konstant kliande, sömnlösa nätter och bett i hela ansiktet är verklighet fram till saneringen.

Nader Harsa, 29 år, kontaktar LT om att det är olidligt att bo på asylboendet i Grytan utanför Brunflo i Östersunds kommun. Där bor strax under 250 personer i sju fastigheter.

När LT hälsar på visar han hur han och hans vänner som han bor med i rum om fyra bäddar är angripna av vägglöss.

– Det kliar hela tiden, säger Nader.

Han och vissa andra är oroliga för att en bild av deras ansikten ska påverka deras ansökan om asyl, men de har inget problem med publicering av namn.

Det är värst i ljumsken. Det slutar aldrig att klia. Sedan 1 juni i år bor Nader Harsa i Grytan och sedan en månad har han plågats av bett och kliande.

Han har fått några tabletter och krämer som ska lindra kliandet men de hjälper aldrig helt och hållet.

– Jag pratade med den ansvariga som sa att det skulle ske något inom två veckor. Det har inte hänt något ännu, säger Nader Harsa.

– Det är en vidrig känsla. Något måste hända nu, säger Nader.

I samma rum bor Serwan Rasheed, 26 år.

– Vi kan inte sova. Jag tvättar mina lakan varannan dag men det hjälper inte, säger Serwan.

Nader Harsa guidar vidare bland de boende. Nazanial Khavari är sex år gammal och bor med sin familj i ett av de mindre husen i Grytans asylboende.

När LT är på besök är det sex dagar sedan hon fick sina första bett av vägglössen. Nu finns de i hela ansiktet och på armarna. Nazanial Khavari är i gott mod ändå. Hon cyklar utanför huset på dagarna, kollar på "Mr Bean" på datorn och väntar på skolstarten. Samtidigt måste hon dras med de många betten och plågan som det medför.

Pernilla Arvidsson är huvudansvarig för faciliteterna i Grytans asylboende.

– Till och från har vi haft enstaka problem med vägglöss sedan asylboendet öppnade, säger Pernilla Arvidsson.

– Men det har aldrig drabbat så många rum som nu.

Den sista helgen i juli, för tre veckor sedan, blev de uppmärksamma på att problemet fanns och sedan dess arbetar de med Migrationsverket och Anticimex för att ta itu med problemet.

– Innan det är sanerat helt kommer ingen att flyttas från Grytan, säger Pernilla Arvidsson.

Anledningen är att spridningsrisken av vägglöss är för stor. Om de inte på egen hand hittar nya boenden måste därför Nazanial Khavari, Nader Harsa, Serwan Rasheed och de andra på asylboendet vänta ut plågan och kliandet som kommer med vägglössens närvaro.