Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betraktelse: Tankar vid Mickelsmäss

"Herre, härskarornas Gud, vem är som du? Nåd och trofasthet omger dig." (Psalt. 89:9).

Annons

"Änglarna" står det som överskrift på den helige Mikaels dag. Hans dag är den äldsta änglafesten i den kristna kyrkan. Och åtskilliga av våra söner får sina namn efter ärkeängeln. Det hebreiska namnet betyder "vem är som Gud".

En av de första prästerna som predikade i det nordligaste Sápmi lär ha hetat Mikael. Det var vid mitten av 1500-talet. Kanske var det hans förkunnelse som fick tre bröder att uppföra den lilla helgedomen i Rounala nära Könkämäälven.

Mihkelmaessoe (Mickelsmäss) har gamla anor i Sápmi, även på sydsamiskt område. Själv minns jag firandet av denna änglafest i Dearna (Tärna) från min uppväxttid. Och många är de berättelser om änglavakt jag fått lyssna till under min prästtid. Kristina Doj från Mihte (Mittådalen) mindes när hon som ung vaktade renarna en natt i Hotagsfjällen. Då kom en vargflock stormande. Men det var som om någon hela tiden skidade runt hjorden och förhindrade vargarnas angrepp. "Gud sände en ängel till undsättning", vittnade Kristina.

Gud sänder alltjämt ut sina änglar. När de ingriper på hans befallning vill vi också utbrista: "Vem är som Gud!" Ibland sänder han en medmänniska på änglauppdrag för att öppna våra ögon och stärka oss i kampen för det goda.

Låt oss be med en bön från England: "Gud, låt min ängel, som du skickat för att leda mig, lysa min väg, vandra vid min sida och vaka över mig, bevara mig från allt ont och vägleda mig på min vandring genom livet." Amen.

Bo Lundmark