Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betraktelse: Guds ord är levande och verksamt

I Hebreerbrevets fjärde kapitel och den tolfte versen läser vi: "Guds ord är levande och verksamt."

På Rödfjället i västra Härjedalen föddes i slutet av 1700-talet en pojke, när man var på flyttning med renhjorden. Föräldrarna kallade honom Anta. Hans fullständiga namn var Anders Thomasson Fjellner.

Under uppväxten som renvallare längtade han efter besöken av kateketen, den kringvandrade läraren och förkunnaren. Denne hade sin stora bibel klövjad p en ren. "TAT AILES TJALOG" /Den heliga Skrift) stod det med guldbokstäver på pärmen.

I bibeln fick Anta ta sina första stapplande steg i läsekonsten. Och en vacker dag blev det hans tur att köra ut Guds ord till sina samiska stamfränder. Ordet till varning, vägledning och tröst. Han fick förmedla det kärlekens, hoppets och frälsningens budskap, som når även dig och mig i dag.

Hans nötta bibel finns kvar. Här och var mellan bladen ligger bokmärken, pressade blomster från fjällängar som han vandrat över. Blomstren har för länge sedan förlorat sin sommardoftande friskhet, men Ordet har inte förvissnat. Det är lika friskt och levande som på Antas tid.

Det är verksamt denna dag i dag och utan det förvissnar allt liv.

"Gud, låt ditt ord i mitt liv få råda,

att andra där din kärlek kan se.

Ja, låt ditt ord i mitt liv få råda,

då kan din vilja ske. Amen.

(Sv. psalm 89)

Bo Lundmark