Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betraktelse: Blott en dag ett ögonblick i sänder

(Minnen och tankar vid ett årsskifte)

Femtio år har gått sedan jag tjänstgjorde vid min första nyårsvaka som präst. Det var i Jukkasjärvi anrika helgedom. Susannagirku (Susannakyrkan) kallas den av samerna i trakten. På nordsamiska sjöng vi: "Blott en dag, ett ögonblick i sänder, vilken tröst, vad än som kommer på! Allt ju vilar i min Faders händer, skulle jag, som barn väl ängslas då? Han som bär för mig en faders hjärta, han ju ger åt varje nyfödd dag dess beskärda del av fröjd och smärta, möda, vila och behag". (Sv. ps. 249:1).

Löftesorden i den 121:a psaltarpsalmen har jag fått förmedla varje årsskifte sedan dess: "Herren skall bevara dig, i livets alla skiften, nu och för evigt".

När jag tillträdde som kyrkoherde för samer i slutet av sjuttitalet blev nyårsmässorna i Undersåker återkommande i min tjänstgöring Alltsedan mitten av 1880-talet kom de att betyda mycket i andligt hänseende för samerna i Jämtland och Härjedalen. Nedläggningen av samernas ålderdomshem Fjällgård och Änge sameskola gjorde att mässan avtog i betydelse vid millennieskiftet. För mitt inre öra kan jag höra den spontana sången i den stjärnklara nyårsnatten, när fackeltåget närmade sig kyrkan:"Biejjie guaka, biejjie guaka... Det är solsken, härligt solsken. När Jesus vänligt mot mig ler, har jag solsken i min själ..." Under tempelvalven ljöd psalmen från hjärtat:"Im maehtieh gaajhkh vadtesh gan ryöknedh... Jag kan icke räkna dem alla, de prov på Guds godhet jag rönt, likt morgonens droppar de falla och glimma likt dessa så skönt. Jag kan icke räkna dem alla, de prov på Guds godhet jag rönt". (Sv. ps. 260: 1).

Under min tid som kyrkoherde i härjedalsfjällen började som regel det nya året i Tännäs högt belägna kyrka. Härifrån sänder jag ett ord i Klagovisorna. De gäller också i vår verklighet, där den rådande pandemin kastar sin skugga över tillvaron: "Det är gott att hoppas i stillhet på hjälp från Herren - Hijven sjeavohtslaakan håhkasjidh Åejveste viehkiem åadtjodh." (Klag. 3:26).

Med tillönskan om ett välsignat och gott nytt år 2021 sänder jag också en psalm. Den har jag skrivit till samma melodi som nr 5 i den Svenska psalmboken (Nu tacka Gud allt folk).

Tack Gud som med din hand oss skyddat och bevarat.

Tack för det år som gått. Din nåd du inte sparat.

Du gav oss dagligt bröd. Du lät oss bo i fred.

Du skänkte oss nytt mod, när nederlag vi led.

Hjälp oss att varsamt gå var dagsled som oss väntar.

Ge oss den tro som bär, när tvivlande vi flämtar.

Sänd oss med bud om liv till dem som lider nöd.

Väck lovsång hos oss Krist, vårt hopp i liv och död!

Bo Lundmark

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel