Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betnér skickade kängor åt alla håll

/
  • Ensam på scenen sålde Magnus Betnér ut Storsjöteaterns stora salong under fredagskvällen.
  • Ingen går säker när Magnus Betnér pratar om livet, samhälle, religion eller politik.
  • På gott humör verkade Betnér vara. Trots att han stundtals låtsas vara förbannad över saker och ting.

Ingen går säker, när Magnus Betnér är i farten. Trots det, så någonstans mitt i all cynism och kängor som flyger åt alla möjliga håll, så finns det en fingertoppskänsla.

Annons

Ett utsålt Storsjöteatern, en fredagskväll är ingen dålig prestation. Betnér är på god väg att bli folkkär.

Lennie Norman och Claes Malmberg lyckades inte fylla Storsjöteaterns stora salong. Inte heller Henrik Schyffert och Peter Wahlbeck. Därför var det lite av en överraskning att just Magnus Betnér, ensam, lyckas med den bedriften. Antagligen har han träffat en ton hos jämtlänningen, som jämtlänningen gillar. Anledningen till att jag blev ett fan av Betnér redan från första början var just hans aviga inställning till samhälle, livet, politik och så vidare. Han rättar sig inte i ledet. Och vem vill egentligen det?

På ett klassiskt manér tar han hela tiden den lilla människans parti. Avsett kön, sexuella perversioner eller tro. Och på något konstigt vis så framstår han i bland som rent ljuv i sitt sätt att hantera publiken.

Hans stil kan delas upp på två olika sätt. Dels så kör han en gammaldags Magnus Härenstam-show där han bli "arg" på företeelser, människor eller samhälle. Eller så intar han en försvarsställning där han "svarar" någon för en åsikt som han har och ger då en slags analys av de argument som förs. När han hoppar mellan dessa stilar, så ger det oftast effekt.

Kul åsikt. Försvarsställning. Analys av argument. Arg. Skratt.

Poängen blir då det märkliga resonemang från motpartens sida. Inte på grund av att Betnér har en åsikt. Som exempel kan ges som när han fullkomligt slaktar den ena konspirationsteorin efter den andra. Han sätter fingret på hur korkade argumenten är som säger att det skulle finnas konspirationsteorier mellan exempelvis Bush och Kennedy-klanen.

Så oavsett om det handlar om politik, samhälle eller sex så hittar han en punkt där folk känner igen sig. Och vi skrattar åt det.

Även vi som har som jobb att recensera eller referera från liknande event, får oss en känga. Eller snarare ett par sockiplast, för direkta påhopp blev det aldrig. Vi tål mer än så. Och föreställningen som helhet hade en del dippar. Det kändes som han skrapade på ytan och nöjde sig med det. Betnér stora styrka som komiker är att han är påläst och att han gör en grundlig research. Det är då han avfyrar den ena träffsäkra poängen efter den andra.

Jag hoppas att de som missade honom tar chansen nästa gång han dyker upp. För trots allt så är han helt suverän på att få med sig sin publik. Även om det han pratar om är tabu eller så långt ifrån den allmänna uppfattningen man kan komma.

Från scenen säger Betnér vid ett tillfälle att han inte vill ha recensioner. Nu vet jag inte om så är fallet, men nu får han en ändå. Jag hoppas att han blir lite provocerad. För jag har en känsla av att en nöjd Magnus Betnér inte är lika rolig som den mer bitterljuva Magnus Betnér som stod på Storsjöteaterns scen under fredagskvällen.

Mer läsning

Annons