Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besvikelse över uteblivet stöd för dansundervisning

Andreas Hoffmann, konstnärlig ledare på Härjedalens kulturcentrum, tycker att kommunen gör helt fel när de inte satsar vidare på den dansutbildning som erbjöds skolelever i östra Härjedalen under höstterminen. Ett 40-tal elever deltog då i tio lektioner vilket finansierades med bidrag från Kulturrådet.

Under höstterminen gavs elever på skolorna i Sveg, Ytterhogdal, Lofsdalen och Lillhärdal möjligheten att delta i danslektioner vilka leddes av Flavia Devonas, Härjedalens dansskola. Under tio lektioner fick de lära sig balett- och freestyledans samt om kroppshållning och balans.

– Många av barnen ville fortsätta men kommunen hade inga pengar till att fullfölja deras önskan, förklarar Flavia Devonas som informerat att hon gärna fortsätter att lära ut dans och då kan hon även resa till andra orter på det villkoret att utbildningen kan hålla en pedagogisk profil och då inte begränsas till tio lektioner.

– Ett barn kan exempelvis inte lära sig spela fiol på tio timmar heller, påpekar Devonas.

Nu ger Andreas Hoffmann en rejäl skrapa till kultur- och fritidschefen Patrik Byström, Härjedalens kommun.

– Det är väldigt frustrerande att det till synes inte görs någon som helst ansträngning för att utnyttja vår kompetens och resurser. Det är skrämmande att Härjedalens fritids- och kulturchef har sådan makt att bestämma över den kulturella framtiden och pedagogiska tillgången i kommunen, säger Andreas Hoffmann kritiskt.

Att Patrik Byström skulle ha sådan makt håller han inte med om.

– Det är politikerna i Härjedalen som vill att alla elever minst en gång om året ska erbjudas kulturupplevelser och eget skapande inom exempelvis musik, bildkonst, teater, dans eller film och video. Sedan måste kommunen följa Kulturrådets kriterier för att beviljas Skapande skola-medel, säger Byström och menar att det skulle bli svårt att få ekonomiskt stöd om samarbetet med det professionella kulturlivet begränsas till en aktör.

Patrik Byström menar vidare att kommunen kan vara med att erbjuda mer kultur till fler om de använder sina begränsade resurser effektivt.

– Önskvärt vore förstås att kulturpengarna skulle räcka till längre kulturprojekt och gärna med fördjupande kurser, i den vardagen lever vi tyvärr inte, konstaterar Patrik Byström.

– Under höstterminen satsades större delen av kommunens Skapande skola-bidrag från Kulturrådet på dansundervisning i vår kommuns östra del med föreningen Härjedalens kulturcentrum som samarbetspartners. Inför årets Skapande skola har eleverna uttryckt olika önskningar och behov. Dans finns med som viktig uttrycksform som vi planerar för även i fortsättningen, förklarar Byström.