Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besparingar inom skolan i Strömsund

Det kan komma att ställas krav på besparingar i skolorna i Strömsund framöver.

Bakgrunden är ett beräknat underskott på omkring 5 miljoner kronor i år i barn- kultur och utbildningsnämnden.

Politikerna i nämnden har beslutat att kommunen måste se över vilka rektorsområden som har stora underskott och titta närmare på orsakerna. Åtgärder som minskar underskottet ska tas fram.

Varför matkostnaderna fortsätter att öka trots tidigare vidtagna åtgärder vill man också ha svar på.

I samband med senaste mötet i nämnden beslutade man att begära mer pengar hos kommunfullmäktige. Summan som nämns är drygt 4,9 miljoner kronor, för att täcka upp extra kostnader inom förskolor, skolmat och elevassistenter.

En närmare titt på underskottet så här långt visar att förskolan dragit över mest på grund av kostnadsökningar i första hand för assistenter, personal, matkostnader och utökning av platser för att tillgodose förskolebehovet.

Inom grundskolan ökar kostnaderna mest för assistenter som arbetar med elever i behov av stöd - också ökar kostnaden för lärare i Hoting. Personalkostnader inom fritidshemmen drar också iväg mer än budgeterat, med hänvisning till personalavgångar och viss övertalighet.