Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besparing slår hårt mot kvinnor med bröstcancer

Att halvera lymfterapin kommer att bli en katastrof för länets bröstcancerkvinnor.

Nu ställer Emmaföreningen krav på att landstingets ska ompröva beslutet.

Margareta Normalm, ordförande för Jämtlands läns bröstcancerförening, Emmaföreningen, har reagerat starkt mot att landstingets ska dra in en halv tjänst som lymfterapeut.

– I ett stort län som vårt räcker inte en 75-procentig lymfterapitjänst, skriver hon till landstinget. Patienter med lymfödem behöver vård snabbt för att bli frisk.

För det som blir kvar efter neddragningarna är en 75-procentig tjänst och oron är stor bland länets bröstcancerkvinnor att hennes arbetsbelastning blir alldeles för stor.

– Att drabbas av lymfödem kan vara mycket smärtsamt och handikappande, skriver Margareta Normalm. Utan behandling blir det långa sjukskrivningar och i sämsta fall kommer patienten inte att kunna arbeta mer.

– Bröstcancerdrabbade kvinnor, och även andra, ska inte behöva uppleva frustationen att inte få den lymfdränagebehandling de så väl behöver för att bli frisk. De har blivit tillräckligt drabbade ändå.

Hon menar att många sjuka inte har ekonomiska möjligheter att vända sig till den privata vården.

Nu vill Emmaföreningen ha besked om vem som ska bortprioriteras och om det blir en åldersgräns för vilka som ska få behandling.

– Vård bör ges på lika villkor och det förefaller orättvist att just ödempatienter som löper stor risk att få kroniska besvär ska bortprioriteras.

Nu hoppas Emmaföreningen att landstinget tar sitt förnuft tillfånga och ändrar sitt beslut om att plocka bort tjänsten.