Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besök i glesbygdens verklighet

/
  • Näringsdepartementets Henrik Hansson ansåg att bredbandsutbyggnaden går bra:
  • Leif Frestadius och Anne Hansen berättade om sina respektive byars gigantiska teleproblem.
  • Kommunalrådet Gudrun Hansson (S) blev riktigt upprörd:
  • Näringsdepartementets Henrik Hansson ansåg att bredbandsutbyggnaden går bra:
  • Anne Hansen vädjade till PTS:
  • Några av deltagarna vid mötet med PTS: Irene Tängmark, kommunens säkerhetssamordnare, Bo Andersson från Hela Sverige ska leva, Leif Frestadius, Anne Hansen, kommunalråden Susanne Hansson och Gudrun Hansson. I övrigt deltog många flera, från kommun och länsstyrelse.

Post- och telestyrelsens generaldirektör mötte drabbade telekunder och fick på plats uppleva verkligheten för glesbygdsborna.

Annons

Ett historiskt möte skedde i Hammerdal, då Post- och telestyrelsens generaldirektör Göran Marby mötte glesbygdens drabbade telekunder. I sällskap hade han sin konsumentmarknadschef Olof Bjursjö och näringsdepartementets politiskt sakkunnige Henrik Hansson.

Anne Hansen, som bor och försöker driva företag i Henningskälen, berättade om den frustration hon känner när hon inte kan kommunicera med sina kunder, eller när kunderna över huvud taget inte når henne.

– I maj försvann mottagningen. Före dess hade vi både mobiltäckning och fast telefon. Nu har vi ingenting. Jag måste åka 2,5 mil till Strömsund för att kunna prata i telefon.

Hon berättade att två skumma typer försökt ta sig in i huset när hon var ensam hemma. Att ringa efter hjälp gick inte.

– Då kände jag för första gången rädsla att vistas i mitt eget hem. Skulle ni vilja ha det så?

Leif Frestadius från Sörviken, där telenätet revs för drygt ett år sedan, berättade om problemen i Sörviken, och om den osmidiga och långsamma hanteringen för att hjälpa abonnenterna.

Göran Marby sa att PTS har förstått att teknikskiftet inte har skötts på ett bra sätt.

– Därför tyckte vi att Telia ska avbryta nedmonteringen. Jag anser att de faktiskt har skött uppdraget på ett sätt som skapat otrygghet, när vi överlämnade folket till marknadens stormiga hav.

Regeringen har beslutat att alla ska ha tillgång till telefoni i hemmet och bredband motsvarande 1 megabit/sekund. Göran Marby framhöll att det gamla kopparnätet inte är något att bevara utan det måste till nya tekniska lösningar.

– Kommunen måste ha en strategisk agenda för detta. Det är ni som själva måste hantera problemet.

Kommunalrådet Gudrun Hansson (S) gillade inte alls det svaret.

– Menar du att det är vårt ansvar att både kartlägga och att se till att det finns förbindelser på de ställen där inte marknadskrafterna vill satsa?

Göran Marby bekräftade att så är fallet. PTS har medel att skjuta till, men kommunerna måste vara medfinansiärer, för att ordna kommunikationer i de områden som "blir över".

– Det är det sättet folket har valt att ha det på i det här landet.

Vilket föranledde Gudrun Hansson att ställa Henrik Hansson i näringsdepartementet till svars:

– Hur tänker ni i regeringen när ni tar beslut, men vältrar över kostnaderna på små, fattiga kommuner som har fullt upp med att klara vård, skola och omsorg?

Henrik Hansson menade att 1 megabit bara är ett riktvärde, och ansåg att utbyggnaden hittills fungerat väl.

– Det första målet har redan uppnåtts. Vi har kommit långt, men för att komma hela vägen så är det nödvändigt att alla hjälper till.

Anne Hansen sammanfattade det hela så här:

– Vi vill ha hjälp av er PTS, att få mobil täckning, telefon och bredband som fungerar. Det är inga orimliga krav.

Annons