Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besök av Operaimprovisatörerna

Operaimprovisatörerna är en professionell grupp som funnit sen 2007 som ägnar sig åt just improviserade föreställningar inom operagenren. På torsdagskvällen gästade de Östersund och möttes av en välfylld Storsjöteatern.

Kvällens sångare var Alexandra Orrgård Solén sopran, Daniel Ralphsson tenor, Samuel Jarrick baryton och på piano hörde vi Gregor Bergman. De bjöd på en ganska kort föreställning bestående av ett antal nummer som byggde på en stark publikmedverkan.

För att ge sig på att improvisera, oavsett genre, måste man ha lärt sig genren ordentligt först. Att man kan alla de vanligast förekommande vändningarna och skalorna och verkligen kan alla manér för att kunna frigöra sig ifrån dem och sen hänge sig åt att leka och se vart leken för en. Så bygger operaimprovisatörerna upp sina föreställningar. De är välutbildade sångare som kan operajobbet och väljer att slänga noterna och bygga i stunden med idéer från publiken. Pianisten var också lyhörd och det märks att gruppen arbetat tillsammans en länge tid för de läser varandra bra.

Naturligtvis blir det en disparat föreställning med total avsaknad av tema och röd tråd och den blir förvillande lik opera-stand-up. Men ensemblen gör ett bra jobb. De leker och visar på en stor kunskap inom genren och de kan ironisera på ett uppfriskande sätt. De visar också på komiska ådror och kan genrens pastischer vilka de jobbar fint med och de får många välförtjänta skratt av publiken.

Kanske är det ett sätt att göra opera mer lättillgänglig för gemene man att göra den skojfrisk och rolig. Jag ser också att operaimprovisatörerna genom detta utmärkta pedagogiska arbete bör ut i skolorna och sprida kunskap om och lust till opera.

Men för mig som är mer bevandrad och verkligen kär i operagenren så blir det för grunt och berör inte alls. Jag får ingen kick av några välmodulerade sångarinsatser eller tolkningar så ruskar om och jag tycker det mesta är rätt lättköpt både formmässigt och musikaliskt. Visst var roligt men inte så mycket mer.