Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet : Ja till mer handel i Lillänge

20 000 kvadratmeter nytt handelsområde får klartecken i Lillänge.

Ganska precis klockan 11.00 på onsdagen slog kommunstyrelsens ordförande, AnnSofie Andersson (S), klubban i bordet.

Danska TK Development AB får köpa de två tomterna väster om Lillänge, vid betongstationen.

Socialdemokraterna var ensamma om att göra tummen upp för försäljningen. Folkpartiet och Vänsterpartiet anförda av Moderaterna röstade nej.

Och Centerpartiet sa varken bu eller bä utan avstod från att rösta.

– Vi får ett utökat utbud av handel i Östersund i och med den här försäljningen, det vill vi bejaka. Det här är också ett helt handelspaket som ingen annan har erbjudit, säger AnnSofie Andersson.

Pär Jönsson (M) har i tidigare debatter i ärendet påpekat att det redan finns outnyttjade handelsytor i Odenskog och att kommunen inte behöver skapa någon ny.

Dessutom anser han att etableringen kommer att kosta kommunen pengar – närmare 55 miljoner kronor för rivning av Mosippans förskola, bygge av en ny förskola och satsning på ytterligare två rondeller till det nya köpcentret.

– Vi är för mer handel, men inte om det innebär mer kommunala kostnader, säger han.

Centerpartiet avstod alltså från att rösta.

– Vi tog initiativ till en återremiss för vi ville göra en samhällsekonomisk konsekvensanalys som vi nu har fått och den visar att en etablering i Lillänge skapar ungefär 140 nya arbetstillfällen, men ungefär hundra av dem kommer att tas från city, säger Carina Asplund

Hon påpekar vidare att analysen, som är framtagen av konsultföretaget WSP, pekar på att cityhandeln beräknas förlora 110 miljoner kronor av sin omsättning till det nya handelsområdet vilket motsvarar tio procent av cityhandeln.

– Det tycker vi att man måste ta i beaktande, säger Asplund.

Definitivt avgörande för handelsetableringen vid de två tomterna på och vid betingstationen fattas på kommunfullmäktiges sammanträde den 20 mars.