Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om jättefabrik i Lugnvik närmar sig

/
  • Sveriges största biogasfabrik kan hamna i Lugnvik. Erik Woode på Scandinavian biogas säger att de viktiga pusselbitarna nu är på plats för att satsningen ska bli verklighet. Riksdagsledamoten Per Åsling (C) berättar, som ordförande i Ekonord invest, att riskkapitalbolaget nu har satsat 10 miljoner kronor i Scandinavian biogas.

Jättesatsningen på en ny biogasfabrik i Jämtland är så gott som klar. Från början investeras cirka 150 miljoner kronor men fabriken ska kunna växa och bli tre gånger så stor. Lugnvik pekas ut som lämpligt fabriksområde.

Annons

I september 2010 berättade representanter för företaget Scandinavian biogas om sina planer på att bygga en biogasfabrik i länet. I dag, knappt ett halvår senare, har alla viktiga pusselbitar fallit på plats.

– När vi tittar på en sådan här satsning är det främst tre bitar som är viktiga. Hur får vi tag på råvaran, hur använder vi överskottet och hur kan vi sälja den biogas vi producerar, säger Erik Woode som är Sverigechef för Scandinavian biogas.

Enligt honom är alla tre bitarna på plats. Biogasen ska produceras av grot. Det vill säga de grenar och trädtoppar som ofta blir kvar i skogen vid avverkning. Erik Woode konstaterar att det finns tillräckligt med tillgänglig skogsråvara för att säkra produktionen av biogas vid en stor anläggning i Jämtland. Resterna efter rötningsprocessen blir gödsel som kan gå tillbaka till skogen. Att sälja biogasen som fordonsbränsle är heller inget problem. Tillgången på biogas är i dag betydligt mindre än efterfrågan enligt Erik Woode.

Scandinavian biogas Sverigechef avslöjar också att det redan finns en tilltänkt plats där biogasfabriken kan byggas. Lugnvik har tidigare nämnts som en lämplig lokalisering och Erik Woode säger lite med glimten i ögat:

– Vi lägger oss gärna nära ett kraftvärmeverk eftersom det är fördelaktigt på flera sätt. Men jag vill inte föregå den här processen och avslöja exakt var det blir.

Tidigare har det nämnts att satsningen skulle kunna kosta mer än 1 miljard kronor. Men riktig så långt vill Erik Woode inte gå. Storskalig framställning av biogas från grot bygger på en helt ny teknik och den planerade fabriken ska ses som ett pilotprojekt. Investeringen beräknas till att börja med kosta någonstans mellan 100 och 150 miljoner kronor. Men Erik Woode säger att fabriken, om allt går enligt planerna, ska kunna växa till tre gånger sin ursprungliga storlek.

När alla detaljer i förstudien är klara ska styrelsen för Scandinavian biogas fatta ett beslut om investeringen. Troligtvis blir det i slutet av sommaren. I så fall kan fabriken börja byggas under våren 2012. Och Erik Woode ser inga hinder för att satsningen ska bli verklighet.

– Visst är det mycket pengar men det vi har sett hittills är att investeringsviljan i den här typen av satsningar är stor.

Biogasfabriken ska till att börja med producera cirka tio miljoner kubikmeter gas per år. Vilket motsvarar ungefär elva miljoner liter bensin. Råvaran ska i huvudsak komma från skogen men det är inte uteslutet att anläggningen även kan komma att ta emot en viss mängd matavfall.

Annons