Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om budgeten sköts upp

Jan-Olof Andersson (M) och flera andra ledamöter hade inte fått budgeten innan landstingsfullmäktige.
Därför sköts beslutet om budget 2015 upp till nästa fullmäktige i december.

Det ser ut att kunna bli en rejäl verbal fight om budgeten för 2015.

Oppositionen har ingen egen budget. I stället vill man ändra majoritetens budget på en rad punkter.

Thomas Andersson (C) slog på landstingsfullmäktige på tisdagen ner på flera punkter. Bland annat gillar han inte att den nya politiska organisationen i Region JH kommer att bli dyrare än den tidigare i landstinget. Dessutom är han kritisk till att majoriteten vill anställa en handläggare för mångfald.

– Det är en lovvärd tanke att inrätta en handläggare inom mångfald. Men med tanke på det ekonomiska läget ser vi inte att det finns något utrymme för det, sade han.

Mats El Kott (FP) hävdade att den lagda budgeten bryter mot kommunallagen på grund av att den inte är i balans.

– Det är olagligt. Därför kan vi inte ta den här budgeten helt enkelt, sade han

Men precis när debatten börjat få fart så dog den ut. Det var efter att Jan-Olof Andersson (M) avslöjade att han inte fått se budgetförslaget förrän strax innan fullmäktige.

– Där jag bor så är det postgång två dagar i veckan. Men jag måste ju hinna läsa budgetförslaget om jag ska kunna ha någon synpunkt, sade han.

Det fick det kommande regionrådet Ann-Marie Johansson (S) att gå upp i talarstolen och helt enkelt föreslå beslut om regionplanen – där budgeten ingår – tas på nästa fullmäktige 10 december.

Ett förslag som bifölls med ett rungande ja från hela fullmäktige.