Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om biogasanläggning i Sundsvall

För att Östersund kommun ska få sin biogasanläggning måste fler kommuner än Sundsvall vara med i satsningen. I slutet av november vill Östersund ha sitt svar.

Att kommunens matavfall ska omvandlas till miljövänlig biogas, som därefter ska användas som fordonsgas är något som Östersunds kommun har tittat på under flera år. 

I december i fjol togs också ett enhälligt beslut i kommunfullmäktige att kommunens matavfall ska bli biogas, i stället för kompost. 

Planerna på en biogasanläggning tillsammans med Sundsvall sträcker sig över tre år tillbaka i tiden där projektet har gått under namnet Biogas Mellannorrland.

Och förra veckan godkände kommunstyrelsen i Östersund den slutrapport som rör det gemensamma projektet.

I rapporten redovisas att Östersunds och Sundsvalls sammanlagda matavfall inte räcker för att driva en gemensam biogasanläggning, något som LT skrivit om tidigare. 

Därför har också en förfrågan om samarbete skickats ut till: Gävle, Härnösand, Hudiksvall, Kramfors, Ljusdal, Sollefteå, Timrå och Örnsköldsvik.

– Kommunerna har fått del av rapporten och kommer att ge sina svar senast den sista november i år, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Om alla kommuner tackar ja så innebär det ett matavfall på 43 000 ton. Ett minimum av matavfall ligger på runt 20 000 ton för att producera tillräckligt med fordonsgas, säger hon.

SWECO har i rapporten fått i uppdrag att tittat på transportkostnader och koldioxidutsläpp. 

– Där framgår att avståndet till biogasanläggningen inte får vara mer än 22 mil. Det är en slags brytpunkt för att det ska bli lönsamt, säger AnnSofie Andersson.  

I rapporten förs ett resonemang om vilken av orterna Gävle eller Sundsvall som bäst lämpar sig för en biogasanläggning. 

SWECO ser det som troligt att en anläggning i Sundsvall kan komma tas i bruk tidigare än i Gävle, eftersom Biogas Mellannorrland har kommit längre i förberedelserna.

"Vid biogasanläggning i Sundsvall finns grund för en regional satsning där även västra delarna i regionen kan bli delaktiga", heter det bland annat. Biogasanläggningen skulle även vara lönsam utan Gävles medverkan konstateras det. 

Under KS beslutades också att placeringen av biogasanläggningen ska finnas i Sundsvall, vid Korstaverket.

Prislappen på biogasanläggningen ligger på runt 255 miljoner kronor där upphandling och bygge väntas ta cirka två år.