Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut nära om Miun mister examensrätten i flera ämnen

Examensrätten är ifrågasatt inom nio utbildningar på Mittuniversitetet på grund av "Bristande kvalitet"

Snart kommer besked från Universitetskanslersämbetet om examenstillståndet för ämnena dras in.

– Vi har gjort vad vi kan för att komma tillrätta med de kvalitetsbrister dom funnit, säger Susanna Öhman, ansvarig för berörda utbildningar på fakulteten för humanvetenskap.

– Vi hoppas och tror att vi lämnat in handlingsplaner som håller så vi kommer att slippa den här stämpeln "Bristande kvalitet".

Om Universitetskanslersämbetet ändå anser att bristerna inte rättats till dras examenstillståndet in.

Vid senaste utvärderingsrundan synades 21 utbildningar på Mittuniversitetet. Nio har fått beslutet "Bristande kvalitet". Nio utbildningar anses hålla "Hög kvalitet" och två "Mycket hög kvalitet".

– Just nu pågår uppföljningen av de ämnen som utvärderats och fick sina resultat under våren 2012. Det här kommer relativt snart att vara klart, säger Jana Hijzlar, utredare på Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

Där är ett antal personer, som varit med på utvärderingen, i slutskedet med att bedöma vilka åtgärder universitetet vidtagit. Därefter föreslår de universitetskanslern ett beslut.

Vad händer om bristande kvalitet kvarstår i ett ämne?

– Då får man inte anta fler studenter och examensrätten går förlorad. Men de studenter som är inne i systemet får komma ut, säger Jana Hijzlar.

På Mittuniversitetet ligger ifrågasatta utbildningar som enskilda ämnen inom fakulteten för humanvetenskap.

Susanna Öhman på Miun i Östersund är dekan och ansvarar för berörda utbildningar på fakulteten:

Hur ser förutsättningarna ut för att ändra på det här?

– Vi har fått möjlighet att lämna in handlingsplaner på hur vi tänker åtgärda de brister dom tycker sig ha sett i utvärderingarna, säger Susanna Öhman.

– Vi har jobbat väldigt seriöst med handlingsplanerna och bjudit in externa personer som hjälpt oss titta på dem samt genomfört kvalitetsgranskningar.

Enligt Susanna Öhman finns inte någon gemensam nämnare i frågan om bristerna. Det är olika saker beroende på utbildning.

Stor osäkerhet råder om hur besluten från UKÄ kommer att vara utformade. Vilka handlingsplaner de tycker är bra från universitetens sida återstår att se när besluten kommer i höst.

Vice rektor Håkan Wiklund, med ansvar för kvalitet på Mittuniversitetet, säger så här inför beslutet:

– Det är löpande beslut och utvärderingar som genomförs under ganska många år och det gäller alla lärosäten. Vi tittar på de synpunkter vi får och redovisar åtgärdsplaner.

Håkan Wiklund konstaterar att kvalitetsutvärderingarna dragit på sig kritik från landets universitets- och högskoleförbund, samt från ENQA som är ett internationellt nätverk för kvalitetsgranskningar.

Kritiken har till en del handlat om att regeringen detaljstyrt och beslutat om ett system som avviker markant från vad som är vanligt i andra länder.

– Men det är vad vi nu har att förhålla oss till, säger Håkan Wiklund.