Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut får göras om och göras rätt

Det var fel av landstingsfullmäktige att besluta om ändringar i aktieägaravtal och bolagsordning som gäller länstrafikbolagen där Jämtland ingår.

Nu upphäver kammarrätten beslutet.

Den 1 januari 2012 trädde den nya lagen om kollektivtrafik i kraft. Därmed behövdes också vissa bestämmelser rörande länstrafikbolagen, där Jämtland tillsammans med 17 andra bolag ingår, ändras. Ägarna skulle överlåta sina aktier till kommande regionala kollektivtrafikmyndigheter. Därför behövde också nuvarande bolagshandlingar och aktieägaravtal ändras.

Sagt och gjort. Landstingsfullmäktige fattade sex beslut som bland annat rörde överlåtning av aktier i AB Transitio, som ägdes av de 18 kollektivtrafikbolag som bland andra Jämtland tillhörde.

Lennart Ledin (FP), ansåg att fullmäktiges beslut inte uppfyllde reglerna och överklagade.

Förvaltningsrätten höll inte Lennart och avslog överklagandet. Däremot ansåg kammarrätten att han hade rätt och beslutade att upphäva landstingsfullmäktiges beslut. Därmed blir landstinget tvingade att göra om beslutet.