Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslag på tio kilo bevis mot narkotikaliga

Flera personer är misstänkta bakom framställningen av stora mängder cannabis, där narkotika och utrustning från två lokaler ingår i bevisen.

Annons

I maj hade poliser från Jämtland och Dalarna tillräckligt med uppgifter om den misstänkta verksamheten för att slå till mot två lokaler för cannabisodling.

– De tre personer som suttit häktade en längre tid är frigivna men fortsatt misstänkta. Utredningen har kommit så långt att de inte kan försvåra den, säger åklagare Jonas Fjellström.

Mängden beslagtagen cannabis som förekommer i förundersökningen uppgår till cirka tio kilo, konstaterar han.

– Det är tillräckligt mycket för att betraktas som grovt narkotikabrott enligt det traditionella sättet att se på det här när man väger in mängderna, säger Jonas Fjellström.

Innehav av 2,5 kilo cannabis och däröver brukar enligt praxis falla inom ramen för grovt narkotikabrott, därunder och ner mot cirka 60 gram ryms inom narkotikabrott. Men det kan variera beroende på brottets karaktär och tillvägagångssätt. Låg eller hög halt av det rusgivande ämnet THC kan inverka på straffet och halterna brukar variera mellan olika plantor.

Några av inblandade är inte längre misstänkta för grovt brott utan narkotikabrott av normalgraden.

Har det tillkommit fler personer i utredningen som är misstänkta på lägre grad, efter de som häktades i maj?

– Ja det finns andra personer och som fortfarande utreds, konstaterar Jonas Fjellström.

När polisen slog till mot anläggningen i Dalarna tog man sig in i en före detta militärbunker i närheten av Grängesberg. Flera personer befann sig i lokalen och i ett skede uppstod visst tumult när brandrök spred sig i utrymmena.

– Det var inte en olyckshändelse, säger Jonas Fjellström.

Försökte de sätta elda på saker för att försvåra utredningen?

– Jag vet inte hur de tänkte men det ligger nära tillhands att misstänka att det var så.

Polis och åklagare jobbar efter hypotesen är att den cannabis som odlats varit avsett för försäljning.

– Vi tror oss ha en bild av hur länge tillverkningen pågått men jag kan inte gå in på det nu. I vart fall är det ett år.

– Samtliga som varit häktade är i praktiken bosatta i Dalarna och det har förekommit produktion både i Jämtland och Dalarna.

Enligt Jonas Fjellström är det något oklart om de inblandade kan hållas ansvariga för tillverkningen på båda platserna, eller enbart på det ena eller andra stället.

Det är i östra delarna av länet som tillverkningen skett i Jämtland. Vid det tillslaget påträffades såväl cannabis som tillverkningsutrustning i form av bland annat ljuskällor för att plantorna skulle växa. Huvuddelen av narkotikan har odlats i Dalarna.

– Utredningen är i det närmaste färdig och målsättningen är att beslut i åtalsfrågan ska komma under senhösten, säger åklagare Jonas Fjällström.