Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskedet: Cancern har spridit sig

I dag berättar vi om resultatet från den skelettröntgen som Gösta genomgick för någon vecka sedan.

För drygt två veckor sedan besökte Gösta Olofsson isotopavdelningen på Östersunds sjukhus där han genomgick en skelettröntgen, eller en nuclearmedicinsk undersökning som är den korrekta facktermen.

Med hjälp av en gammakamera ville läkarna få sig en uppfattning om hur metastaserna i hans skelett ser ut. Nu har Gösta fått resultatet från röntgen. Enligt Gösta Olofssons läkare har metastaserna spridit sig och är nu mer omfattande jämfört med tidigare.

– Även om det inte var helt oväntat kändes det inge vidare att få beskedet, säger Gösta Olofsson.

– Det blir allt mer påtagligt att tiden är knapp och håller på att springa i från mig när spridningen kommer på papper på det där sättet, fortsätter han.

Samtidigt försöker Gösta att göra det bästa av situationen, leva i nuet och inte tänka så mycket på sin sjukdom.

– Det blir ju inte bättre för att jag går runt och tänker på cancer hela dagarna. I stället lever jag efter mitt motto, ”Carpe diem”, som betyder fånga dagen.

Vid sin sida har han dottern Marianne, som han nyligen efter flera års uppehåll åter fått kontakt med. Den senaste veckan har hon varit på besök hemma hos Gösta i Svenstavik.

– Allt är lättare nu när jag har någon att prata med och vara mer förtrolig med, berättar han och får en mjuk klapp på axeln av sin dotter.

Under veckan har cancern fått vänta på sig, och de båda har umgåtts och gjort saker som de tycker är roliga.

När LT hälsar på är det blomplantering som står på dagordningen. När de frosttåliga penséerna är inköpta är det dags att trycka ner dem i krukor och urnor. Därefter ska de vattnas och placeras ut.

– Trädgårdsskötsel har alltid varit ett stor intresse. Oavsett var jag bott eller hur mycket jag haft att göra i övrigt har jag alltid tagit mig tid för blommor och växter. Det är ett sätt för mig att slappna av, säger Gösta Olofsson.