Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besked om el och kungabesök samma dag

Mer än 20 års väntan är över – nu får Hosjöbotten elström. Det glädjande beskedet kom i samband med kungaparets besök i byn.

– Det var en stor sten som sjönk, säger bybon Daniel Persson.

Annons

Den lilla byn Hosjöbotten i Hallenbygden har sex hushåll. Sedan 1991 har de fått fixa sin elförsörjning via ett eget vattenkraftverk.

– Jag vill inte ha en till vinter med de problem som kraftverket ger oss varje vinter, säger Daniel Persson.

Om allt går som det ska slipper han och de övriga byborna problemen den här vintern. I samband med kungaparets besök i Hosjöbotten under onsdagen kom beskedet från landshövding Britt Bohlin att byn ska få elström.

– Det var verkligen efterlängtat och glädjande, säger Daniel Persson.

LT har flera gånger skrivit om bybornas kamp för att få elström. Själv har Daniel Persson jobbat aktivt med frågan sedan år 2003.

– Det är många möten, mejl och diskussioner innan man träffar på rätt personer. Men nu är det löst, det är bara att få fram en grävare så att vi kan få ner den där kabeln, säger Daniel Persson.

Vad gick rätt den här gången, varför får ni elström nu?

– Vi kunde dela upp den totala kostnaden för projektet. Sametinget och landsbygdsprogrammet kunde dela på kostnaden, det var det som gjorde att vi kunde ro det i land.

Det som kan hindra att Hosjöbotten får elström under vintern är om tidsplanen inte skulle hålla. Det handlar om att få tag i entreprenör som kan göra jobbet innan vintern kommer.

– Om tidsplanen inte håller innan vintern får vi bita ihop en vinter till. Under alla omständigheter har vi ström nästa år.

Hur var kungabesöket annars?

– Det var trevligt att träffa kungen, och han såg nöjd ut. Det var finväder och så kom det här beskedet, det blev bra stämning i byn.