Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskatta pensionen lika

Annons

Alldeles för många pensionärer har i dag det svårt att få ekonomin att gå ihop. Och bland dem som fortfarande jobbar är det många som oroar sig för hur de själva kommer att få det.

När regeringspartierna och Socialdemokraterna nu har gjort en överenskommelse om pensionerna innehåller den tyvärr steg åt fel håll. Bland annat vill de höja pensionsåldern. Visst finns det de som orkar och vill jobba till 69 år och det är bra om de får göra det. Men det beror på vad man har för jobb. Den som jobbar som undersköterska eller på bygge har sällan den möjligheten. Det är slitsamma arbeten som gör att kroppen inte orkar. Även de måste få en pension som går att leva på. Det får inte bli så att man måste jobba längre och längre för att få en rimlig pension när vi vet att inte alla kan det. Istället måste vi se till att skapa ett arbetsliv som inte sliter ut människor i förtid och vi måste se till att arbetslösa får jobb.

Men vi måste också göra om pensionssystemet. Idag läggs allt större ansvar på individen vilket har gjort att pensionssystemet förstärker de klyftor som finns mellan fattiga och rika, mellan kvinnor och män. Det är därför som andelen kvinnor är större bland fattigpensionärerna och kvinnor endast får 65 procent av mäns pension. Poängen med att ha ett offentligt pensionssystem ska vara att vi tar gemensamt ansvar för alla pensionärer, inte att var och en sparar ihop det den förmår.

PPM-systemet är ett misslyckande som har fått kritik från många håll, inte minst från LO.

Det är mycket dyrt och fondväljandet har inte blivit den framgång som vissa hoppades på. Därför föreslår vi att det avskaffas och uppgår i det vanliga pensionssystemet.

Vi måste också göra något åt den så kallade bromsen. Problemet med underfinansiering i pensionssystemet måste lösas genom att tillgångarna ökar, inte genom att mindre pengar betalas ut. Om hela avgiften redan från början hade gått till inkomstpensionen skulle bromsen inte ha slagit till och pensionerna inte ha sänkts. Bromsen ska ersättas med aktiva politiska beslut när pensionssystemet behöver stärkas.

Det behövs också en höjning av garantipensionen för att stärka ekonomin för de fattigaste pensionärerna. Det är personer som i dag lever under mycket pressade ekonomiska villkor.

Regeringen har gjort att pension beskattas mer än lön. Vi är kritiska mot detta och arbetar för att vi ska tillbaka till en likformig beskattning. För oss är det en viktig rättvisefråga. Vänsterpartiet står därför bakom de skattesänkningar som har gjorts för pensionärer. Men ålderspensionärer som inte har fyllt 65 har inte fått lägre skatt. Bland dem finns många som inte har orkat arbeta längre och mer eller mindre tvingats att gå i pension. Vi föreslår att skatten på deras pensioner sänks med ungefär 500 kronor per månad.

En välfärdsstat ska kunna garantera ett bra liv även efter pensionen. Med våra förslag skulle vi få ett stabilt och solidariskt system fritt från spekulation. Så får vi ett pensionssystem att lita på.

Jonas Sjöstedt (V), partiledare

Wiwi-Anne Johansson (V), talesperson pensionsfrågor


Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel