Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskatta flyget mer

Menar vi allvar med klimatfrågan, så måste vi börja styra hur transporterna ser ut i Sverige. Inrikesresorna står för en tredjedel av våra växthusutsläpp och utsläppen från flyget ökar dramatiskt. Vi behöver satsa mer på järnvägen och kollektivtrafiken. Flyget måste ta klimatansvar och är för billigt idag. Därför föreslår vi en flygskatt på inrikesflyget, vilket skulle innebära ca 110 kr extra för en resa.

Det är främst inrikesflyg på korta resor där det finns goda alternativ, som Gbg-Sthlm, där vi menar att flyget är onödigt. Vi värnar resor på landsbygden där vi storsatsar på kollektivtrafik, med statligt riktade stöd och ökad tillgång till alternativa drivmedel. Vi säger att storstäderna måste ta ansvar och är emot Förbifart Stockholm. Vi satsar på snabbtåg och utbyggd järnvägstrafik i norr – något som regeringen helt struntat i. Regeringen finansierar sänkt bolagsskatt för banker och storföretag med fortsatta nedskärningar på klimatarbetet. Vi föreslår ett klimatprogram för våra kommuner och landsting, ökade satsningar på kollektivtrafiken, en målsättning om 100 procent förnybar energiproduktion och satsningar på hållbar konsumtion. Regeringens klimatarbete har fått underkänt av alla. Vi förenar ett trovärdigt klimatarbete med en levande landsbygd!

 

Jessika Svensson, 1:a namn på Vänsterpartiet i Jämtlands läns riksdagslista

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel