Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berusadfjällräddareförlorar sitt förordnande

Fjällräddaren som kom till undsättning på sin skoter i Härjedalsfjällen betedde sig märkligt. De två hjälpbehövande misstänkte att han var onykter och larmade polisen.

Annons

Två kvinnor som i torsdags var på skidtur med pulka körde slut på sig själva och kände sig tvungna att larma fjällräddningen, enligt Radio Jämtland.

Den skoterburne fjällräddaren som kom till undsättning körde bland annat på ett träd och fastnade med pulkan.

Efter ett misslyckat försök att frakta de båda kvinnorna på skotern, beslöt de att återvända till sitt tält och larma fjällräddningen på nytt.

Då satt den först anlände fjällräddaren fast med sin skoter på isen. Fjällräddaren försvann sedan men söktes upp av polisen i hemmet där det verkställdes blodprov. En annan fjällräddningspatrull undsatte senare kvinnorna på fjället.

– Fjällräddaren blev ombedd att göra insatsen, säger Bengt Stadin, vakthavande befäl hos polisen i Östersund. Han borde naturligtvis ha avböjt uppdraget med hänvisning till att han inte var nykter.

För att göra sig skyldig till rattfylleri så behöver man inte köra på väg utan det räcker med att framföra ett motorfordon under alkoholpåverkan.

Det finns inga fastställda jourlistor hos de tjänstgörande fjällräddarna utan man ringer och kollar om de finns tillgängliga för uppdrag.

Enligt Jämtlandsnytt i SVT har länspolismästare Stephen Jerand beslutat att avsluta mannens uppdrag som fjällräddare och frånta honom all utrustning.

Mer läsning

Annons