Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil Söderberg

/

Bertil Söderberg i Byskogen, Ås, läraren, fjällräven, resenären, golfentusiasten, har efter ett långt och innehållsrikt liv avlidit 86 år gammal.

Annons

 Hans närmaste är makan Birgit, barnen Bo, Marianne och Åsa med familjer samt syskon och deras familjer.

Sina första 15 år tillbringade Bertil i Offerdal, en trakt som han gärna berättade minnen ifrån. 1938 flyttade familjen till Trusta i Rödön. Sin värnplikt gjorde han vid A 4. Som uppvuxen på en bondgård blev senare Torstaskolan i Ås för Bertil den naturliga ”fortsättningsskolan”. När han senare blev elev vid Birka folkhögskola vaknade tanken på lärarbanan. Efter att ha gått en preparandkurs vid folkskoleseminariet i Umeå började han 1948 sin lärarutbildning, som skulle följas av flera. 1952 avlade han lärarexamen och fick sin första tjänst i Lillsjöhögen och senare vid Södra skolan i Östersund. I Umeå hade han träffat sin Birgit, och det blev bröllop 1954 och Nälden blev några år den unga familjens bostadsort.

Några år senare kompletterade han sin utbildning med studier i matematik och fysik och blev ämneslärare i Krokom, när enhetsskolans högstadium startades 1960.

Denna skola blev han trogen fram till pensionen, men dessförinnan hade han med obruten studieiver läst vidare till adjunkt även i ämnena kemi, biologi, geografi och historia. Han var alltså lika hemma inom naturvetenskap som humaniora.

Hans lärargärning präglades av kunnighet, noggrannhet och entusiasm och han behöll genom åren sitt intresse för eleverna. Han var idégivare till projektet ”Bondens år”, ett tema som senare tagits upp på andra håll i länet. Hur många klasser han lotsat i den jämtländska fjällvärlden vet nog ingen. Som huvudlärare i fysik och kemi lade han ner ett uppskattat arbete med dessa institutioner.

När sommarlovet kom gjorde han gärna långresor i bil med familjen och goda vänner. Han var den borne fjällentusiasten och gjorde med sin familj och vänner många färder såväl till fots som på skidor, och han torde ha övernattat i alla stugor som Jämtlandsfjällen erbjuder. Som pensionär blev han en hängiven golfspelare, som gjorde dagliga rundor från tidig vår till sen höst. Förutom i Östersunds-Frösö golfklubb var han Honory Member i Rödöns rotaryklubb samt medlem i STF.

För de tio barnbarnen i skilda åldrar var han en älskad farfar och morfar. Hans många vänner ska sent glömma hans aldrig svikande hjälpsamhet, hans plikttrohet och den varma vänskap han delade med sig av.

Mer läsning

Annons