Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil Schylberg

/

Vår Bertil somnade in, lugnt och stilla i sitt hem, 77 år gammal.

Annons

Han föddes i Grytan, Brunflo 1932, som enda barn till Signe och Anders Nilsson. Namnet Schylberg togs 1959.

Bertil var under hela sin levnad en aktiv och kreativ person. Han gick med i SSU 1947 där han blev en aktiv medlem och det varade livet ut. År 1948 började han sin smedutbildning vid Centrala verkstadsskolan i Östersund och 1951 gick han en teknisk utbildning i Malmberget. Året därpå var det dags för militärtjänstgöring i Stockholm. Därefter arbetade han återigen som smed, bland annat på Mårtenssons smidesverkstad i Östersund.

År 1959 började han sin yrkeslärarutbildning i Linköping. Efter utbildningen arbetade han som lärare på yrkesskolan i Överkalix, där han blev kvar till 1966. Då gick flytten till Sveg och hans yrkesbana som rektor vid gymnasieskolan tog vid. Den tjänsten hade han fram till 1992.

Vid sidan av sitt ordinarie arbete har han haft många olika åtaganden som ledamot och ordförande, bland annat i kulturnämnden, Härjegårdar, Sam hall, Härjedalsporten, kyrkofullmäktige och kyrkorådet. Hans sista sammanträde blev i kyrkofullmäktige, tre dagar före sin bortgång.

Han mötte sin blivande fru Ester 1953 och hon blev hans hustru 1955. Ester och Bertil fick tre söner, Ragnar, Sven och Anders. Tyvärr gick Sven bort i ett hastigt sjukdomsförlopp, nyss tjugo år fyllda. Det blev en chock som tog hårt på oss alla.

Bertil blev farfar för första gången 1990. Det blev förstås en ny krydda i livet. Hans andra barnbarn kom 1994.

Bertil hade många intressen och hobbyer som han ägnade sig åt. Det första och största var att få umgås med och måna om familjen på olika sätt. Därutöver kan nämnas småviltjakt, bärplockning och bridge. Dansintresset delade han med Ester. En god dansör var han och att få ta sig en svängom var till stor glädje. Resor var en annan passion och det blev många genom åren, både inom- och utomlands, genom arbetet eller privat. Han njöt av att ta med familjen på en solsemester.

Böcker var en stor del av livet. Allt från faktaböcker till deckare, biografier och romaner. Ja, det mesta gick att läsa och i snabb takt. Intresset för mat och dryck var stort och 1990 gick han en matlagningskurs. Året därefter var det ett tiotal män som bildade Coq Rouge. De har träffats en gång i månaden sedan dess. Där lagas det alltid två rätter, men när de en gång per år bjöd in sina kvinnor, slog de till med en trerätters. Vilket givetvis uppskattades!

Bertil lever fortsatt vidare i våra hjärtan.

Familjen

Annons