Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berta Magnusson berättar om fler jämtländska levnadsöden

I 50 års tid har hon forskat, intervjuat och dokumenterat jämtländska levnadsöden.

Annons

 Många av dem, främst kvinnliga, har hon lyft fram i sina bygdespel, två skrev hon om i det lilla häftet "Levnader" som kom ut 1990.

Nu kommer Berta Magnusson med en uppföljare, "Levnader 11", och här handlar det inte om något litet häfte. Detta är en inbunden bok med nära 200 sidor och 20 intressanta kapitel mellan pärmarna.

"Levnader 11" ska läsas i små portioner, ett kapitel i taget. Varje enskild historia tål att nogsamt begrunda – som till exempel den om Anna i Vägaskälet, född 1885, en vacker, glad och duglig kvinna från Rise i Offerdal, efterfrågad både som piga och på äktenskapsmarknaden. Hon gifte sig med en bonde och födde en son men när hon drabbades av lungsot tog livet en sorglig vändning. Bonden blev störd i sin sömn av Annas hostande och tvingade henne att flytta ut i fjöset där hon bands fast som ett kreatur och fick sova på en bädd av hö om nätterna. När Annas far äntligen fick reda på hur det var fatt hämtade han henne och såg till att hon fick vård. Men för sent. Efter några månader kom hon hem från Sollidens sanatorium i en kista. Hon blev bara 24 år gammal.

Texterna i "Levnader 11" varierar i karaktären. Vissa är rent dokumentära, handlar om människor vars levnadsöden finns väl beskrivna i olika källor. Andra är mer litterära, där dokument saknas har Berta låtit sin fantasi komma till tals.

Jag tycker bättre om de senare, som är de mest levande och intressanta. De som följer kyrkböcker och andra källor för nära tenderar att bli för faktaspäckade och kännas lite torra.

Berta Magnusson fick redan 1991 Länstidningen kulturpris för sina insatser för Jämtlands historia, språk och kultur. Sedan dess har hon fortsatt arbeta, oförtröttligt och passionerat, som författare, regissör, föreläsare och inspiratör. I år fyller hon 82 och är aktuell med ännu en teateruppsättning som turnerar i länet.

Men många berättelser återstår säkert ännu att berätta och det är bara att hoppas att orken står Berta bi så att vi får ta del av så många som möjligt av dem.