Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berta Holmgren

/

Vår älskade mamma, mormor-farmor och mormorsmor Berta Holmgren finns inte längre med oss. Hon lämnade oss stilla och rofyllt i sin säng 81 år gammal. Det tröstar när sorgen och tomheten efter henne tar tag i själ och hjärta.

Annons

Berta föddes i Ramsele i en syskonskara av nio barn. Barndomens ibland hårda villkor gjorde henne till en stark person med känsla för rättvisa. Mor Lina Sjödin hade stor fantasi att i den lilla stugan få de knappa resurserna att räcka till, det har präglat mammas liv.

Tidigt började hon arbeta som piga och hembiträde för att senare utbilda sig till kokerska med verklig fingertoppskänsla för det hon lagade.

Hon tyckte om handarbete men drömmen att bli slöjdlärarinna gick tyvärr aldrig i uppfyllelse. Hennes händer var alltid sysselsatta med broderi, virkning, stickning eller sömnad. De trasmattor hon vävt är konsthantverk, färger och mönster sammansatta av en person som hade känsla även för vävning. Under vår småbarnstid sydde hon våra kläder trots annat arbete på dagtid. Hennes omsorg om oss barn var gränslös.

Familjen flyttade många gånger men Hammarstand var den fasta punkten hon till slut flyttade tillbaka till. Hon älskade att fiska på Indalsälven och den tillagade fångsten var alltid ett mästerverk. Hon övertog senare stugan och trots att hon var ensam fann hon inget omöjligt. Att måla och tapetsera var inget problem för henne, inte heller att såga och snickra. Det som krävde en insats, det löste hon. Så var Berta.

Hennes syskon var utspridda, men barndomshemmet i Sehl, Ramsele var alltid den plats där alla träffades. Där kunde hon fiska, plocka bär och njuta av naturen som hon gjorde, då ofta med sin bror eller någon av de andra släktingarna.

När barnbarnsbarnen kom blev de ett stort glädjeämne för Berta. Deras små ansikten lyste av lycka när de tittade på henne och vice versa. Det är en stor tillgång att de små fått lära känna henne och umgåtts så nära. Hon kommer för alltid att vara en god förebild för oss.

Att vara mamma är stort men Berta var dessutom en kompis och nära vän som man alltid kunde vända sig till för vänskapliga råd. Hon var en ovärderlig inspirationskälla i sin enkelhet och med sin humor fick hon det mest triviala att bli roligt. Vi skrattade tillsammans, nu är det tomt och ödsligt.

Vi saknar vår Berta enormt. Saknaden och den mörka sorgen är ibland förlamande men vi kommer alltid att minnas henne med stor glädje. Tomrummet Berta lämnat fyller vi med goda minnen. Vi är oändligt tacksamma för att vi fått ha henne nära, kunnat dela smått och stort i många år. Vila i frid älskade Berta!

Mer läsning

Annons