Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beroende av tips och granskningar

Endast fyra kommuner dömdes 2013 för att ha köpt produkter och tjänster utan upphandling.
Mörkertalet kan vara enormt och Konkurrensverket tvingas sålla hårt bland de fall de blir tipsade om.

Annons

Det är Konkurrensverket som sköter tillsynen av kommuners och myndigheters upphandlingar.

De är styrda av en prioriteringspolicy och de direktiv som regeringen ger dem.

– Ett högt kontraktsvärde är en parameter som är avgörande för oss, ju mer pengar det handlar om desto sämre är det för konkurrensen på en marknad, säger Malin De Jounge, chef för Konkurrensverkets enhet för upphandlingstillsyn.

– Men det är inte det enda vi tittar på, långa avtalstider eller särskilda juridiska frågor eller återkommande problem kan göra att vi väljer ett särskilt ärende.

Förra året avgjorde Förvaltningsrätten 20 misstänkta fall av köp som gjorts utan upphandling runt om i Sverige. I fem av de fallen handlade det om kommuner som gjort sig skyldiga till brott mot upphandlingslagen på liknande sätt som Bergs kommun nu misstänks ha gjort när de inte upphandlat grävmaskinstjänster de beställt de senaste fyra åren.

Med tanke på att det finns 290 kommuner i Sverige som köper produkter och tjänster för hundratals miljarder varje år visar den statistiken att risken för en kommun att bli straffad är mikroskopisk.

– Vi får in mycket tips och får prioritera ganska hårt vilka ärenden vi tar upp och vilka vi går vidare med.

Finns det risk att små kommuner med förhållandevis små kontrakt prioriteras bort när ni måste sålla?

– Nej det är snarare tvärtom. Vi får in väldigt mycket tips från de små kommunerna, de har väldigt aktiva medborgare.

Konkurrensverket är till stor del beroende av tips och mediers granskning för att upptäcka misstänkta fall av brott mot upphandlingslagen.

– Tipsinflödet har varit ryggraden och vi har även utvecklat vår egen spaningsfunktion som letar överträdelser och då har vi främst stor användning av lokalmedia, säger Malin De Jounge.

Hon uppger att ett problem för Konkurrensverket är preskriptionstiden som är ett år från den dag ett felaktigt upphandlat kontrakt är skrivet.

– Många av de tips vi får in hinner vi tyvärr inte utreda, antingen är de redan preskriberade eller så blir de det väldigt snart och då hinner vi inte göra någon åtgärd, säger Malin De Jounge.