Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berlin återskapar stadsslott

Annons


En jury bestående av arkitekter, politiker och stadsplanerare i Berlin bestämde på lördagen att låta uppföra ett nygammalt palats, Berlins stadsslott som byggdes på 1700-talet och förstördes under andra världskrigets bombningar, i de östra delarna av staden. På 50-talet jämnades resterna av det preussiska slottet med marken, och senare lät det kommunistiska styret uppföra Palast der Republik på samma plats, Östtysklands parlamentsbyggnad. Efter murens fall 1989 dömdes dock byggnaden ut, och under en rivningsperiod som tog tre år hittades sedan närmare 80 000 ton asbest i byggnaden.

Vad som skulle byggas på platsen istället har vållat såväl kontrovers som huvudbry. Många har velat se en nydanande arkitektonisk byggnad i det forna Östberlins center istället för en historisk återblick. Många östtyskar känner också att deras historia efter andra världskriget på det här sättet suddas ut.

-Det var inget lätt beslut, det är en känslig plats fylld av historia. Men beslutet som vi har fattat är allt annat än en mesig kompromiss, säger byggnadsminister Wolfgang Tiefensee till The Guardian.

Palatset, som ritas av en italiensk stjärnarkitekt, kommer att inhysa ett hotell och en konstsalong. Det börjar byggas 2010 till en kostnad av cirka fem miljarder kronor.

Mer läsning

Annons