Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berit kokar sylt med barn

I 14 år har hon kokat sylt och marmelad på sin gård utanför Lit. Under torghandeln tar Berit Henriksson barnen till hjälp.

– Jag ska koka sylt med dem. Det är viktigt att barnen får vara med, säger hon.

Berit Henriksson ville ta bättre vara på vad marken hade att erbjuda. Då föddes hennes eget gårdsföretag som förädlar frukt, bär och grönsaker.

– Jag ville ge det en chans och det har gått bra, säger Berit, en av alla mathantverkare i länet.

1997 slutade Berit Henriksson sitt jobb inom vården för att i stället ägna sig åt sitt företag Rönngården. Verksamheten startade i liten skala, men har hela tiden växt. I dag säljer hon sylt, marmelad, saft och andra produkter av frukt, bär och grönsaker i sin gårdsbutik och via en lokal grossist.

– När man levererar till en grossist ser man det väldigt stort från början och funderar om det är möjligt. Men det har gått bra, säger Berit.

Förutom att hon driver sitt eget företag sitter Berit Henriksson med i styrgruppen för Eldrimner, det nationella centret för småskaligt mathantverk. Eldrimner jobbar mycket med att ge stöd och inspiration till företag som producerar mat i liten skala. Stöd och samarbete är något som Berit Henriksson tror är nyckeln till att allt fler lokala matföretag har uppstått i Jämtland.

– Vi är duktiga på att samarbeta och det gör att man känner det som att vi är en enda stor familj. Det går alltid att ringa och fråga någon annan om råd, folk är öppna med att berätta hur de gör och glada om någon annan vill börja. Ju fler vi blir desto bättre. Bara för att vi är sex personer som säljer morotsmarmelad blir det ju ändå inte samma sak, alla sätter sin personliga prägel på den.