Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berit blev kär både i Bosse och bluesen

/
  • Berit Svenningson röstades fram som Årets bluesprofil av lokalradions lyssnare. ”Det var en stor ära och det kommer fortfarande fram folk och gratulerar varje dag fast det är sju veckor sen det hände”, säger hon.Foto: Ulrika Andersson

Berit Svenningson började sin karriär som så många andra sångerskor – i kyrkokören. När Bosse, maken sedan 29 år, kom och kompade kören med sitt band blev Berit kär. I både Bosse och hans musik – bluesen.

Annons

Gitarristen Bosse hade då redan hållit på i ganska många år.

– 1969 startade jag mitt första band tillsammans med Sven Burström, Olle Pettersson och Östen Karlsson. Det var blues vi spelade, fast det var knappt någon annan som kände till musikstilen.

Berit var 15 när Bosses band ringde och bad henne bli deras sångerska. Ganska rädd men mycket smickrad antog hon erbjudandet.

– Vi höll på och spelade våran blues några år. Vi fick väl en del spelningar men tjänade inte mycket och hade ganska risiga instrument, berättar Bosse.

– Eftersom det var populärtmed dansbandsmusik fick vi för oss att vi skulle bli ett dansband i stället. Det var en kul och nyttig tid – fast så mycket pengar som vi hade trott gav det ju inte.

Dansbandet hette Casino ett tag, sen blev det Berits.

I affischen i musikrummet hemma på Anders Olofs väg hänger affischen från då. Fem långhåriga killar samlade kring 19-åriga Berit, ungdomligt oskuldsfull med ljusa lockar.

Berit och Bosse bildade familj så småningom och tre barn trillade ner, men musiken har ändå hela tiden fått stor plats i deras liv. 1981–1994 reste de runt hela Sverige med Wammas Blues Band.

Sedan sju år tillbaka heter det gemensamma bandet Berit Svenningsson Blues Band. Det är ett givet inslag på Östersunds Bluesfestival, och det var också i samband med Bluesfestivalen nu i höst som Berit fick sin fina utmärkelse som årets bluesprofil.

– Vi var några olika kandidater som spelades i lokalradion och folk fick rösta på. Å så vart det jag som vann...

Berit Svenningson är en blygsam och ödmjuk person som inte vill framhäva sig själv i onödan. Men det faktum att över hälften av alla som röstade i tävlingen lade sin röst på henne säger ju en del.

Och Björn Bostrand, musikjournalist på LT och en av entusiasterna bakom bluesfestivalen, säger så här om Berit:

– Hon nämner själv legendariska bluessångerskor som Etta James och Koko Taylor som sina förebilder. Och viss t liknar hon dem, men hon har samtidigt ett helt eget uttryck. Hon är en passionerad sångerska som tolkar bluesens innersta med en bra röst och en känsla som känns alldeles äkta.

063-15 55 22 kultur@ltz.se

Annons