Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergscenterns ohederliga skolpolitik

Centern i Berg har i sin iver att centralisera kommunens skola använt odemokratiska och ohederliga metoder.

Annons

Priset är politisk splittring, överkörda medborgare, utflyttning och en allt sämre ekonomi. Partiet måste börja respektera demokratins spelregler och kommunmedborgarnas rätt till inflytande över sin tillvaro.

Hur Bergs kommuns skolstruktur ska anpassas till framtidens behov är en viktig fråga, som kräver genomtänkta svar.

Tyvärr får vi inga, så länge Centern – kommunens tredje största parti – utnyttjar sin ordförandepost i verksamhetsnämnden till att köra över sina meningsmotståndare.

Ordföranden i verksamhetsnämnden, Torsten Medalen, angriper ofta de enskilda politiker och partier som inte ställer upp på Centerns hårdföra avvecklingslinje. Därför är det viktigt för oss att få ge vår bild av varför skolfrågan i Berg blivit så infekterad.

Vi anser att Medalen personligen bär ett tungt ansvar.

Han uppmanar nämndens ledamöter att hemlighålla viktiga beslutsunderlag i det längsta, istället för att tillåta faktagranskning och en öppen demokratisk process. Nämndens politiker avråds från att diskutera planerade beslut med såväl allmänhet som partivänner, och misshagliga ledamöter i nämnden vittnar om rena kränkningar. Tjänstemän har fått utredningsuppdrag med slutsatserna beställda på förhand.

Det är denna odemokratiska kultur som lett fram till de kritiserade skolavvecklingarna i Oviken, Skålan och Rätan. Skolskjutsarna går nu i skytteltrafik som aldrig förr, eftersom våra barn bor utspridda i hela kommunen.

Centern styrde under de år när kommunens nuvarande skuldberg byggdes upp, men tycks ändå blicka bakåt med nostalgi. De inser inte att landsbygdens tätorter hade en helt annan roll på 1950-talet än i dag.

Då byggdes stora skolor av tegel på betong här skulle byarnas barn få en fläkt av det moderna samhället. Sedan dess har både färg-TV, Internet och sociala medier introducerats.

Föreställningen att 1900-talets centralisering från byar till landsbygdens små tätorter är en fortgående process visar att Bergscentern är mer än lovligt vilse i pannkakan.

Vi är många som menar att de små och naturnära skolorna har framtiden för sig.

I en debattartikel hösten 2008 gick 19 byalag, företags-, väglyse- och föräldraföreningar från hela kommunen till hårt angrepp mot den centralisering av skolan som Medalen ville genomdriva.

Detta kan bli den mest kostsamma åtgärd som någonsin har genomförts i Bergs kommun; lokalt engagemang ersätts med toppstyrning för överskådlig framtid, skrev undertecknarna. Centern i Berg bär ett tungt ansvar för att denna dystra profetia nu, två år senare, har besannats.

Ingen kan förbjudas att klamra sig fast vid en föråldrad verklighetsbild. Men alla måste respektera demokratins spelregler och kommunmedborgarnas rätt till inflytande över sin tillvaro. Centerns nuvarande agerande har orsakat splittring och utflyttning det har vi inte råd med.

Olle Schubert (MP), Elise Ryder-Wikén (M), Lena Olsson (BP), Helena Jönsson (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel