Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergsbostäder satsar ytterligare pengar på avyttringen

Bergsbostäders avyttring går trögt – ett nittiotal lägenheter är fortfarande till salu.

Nu tvingas det kommunala bostadsbolaget satsa ännu mer pengar för att avyttra huskropparna.

Som LT berättade tidigt i somras har det kommunala bostadsbolaget Bergsbostäder inte lyckats avyttra sina fastigheter i samma utsträckning som ledningen räknat med. Sedan augusti i fjol har man lyckats sälja 17 lägenheter, vilket ska jämföras med de 120 som enligt planen skulle ha varit sålda vid det här laget.

– I Rätan och Klövsjö har vi en del intressenter, men problemet är Åsarna. Det är där vi har flest lägenheter till salu samtidigt som det bokförda värdet är betydlig högre än marknadsvärdet, säger Bergsbostäders ordförande Kent Karlsson (Be).

Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle de 120 lägenheter ha varit sålda i somras. Nu gör Bergsbostäder en sista ansträngning för att försöka fullfölja avyttringsplanerna och satsar därför mer pengar på projektet.

– Personligen tycker jag att det är viktigt att fullfölja handlingsplanen vi klubbat, säger Kent Karlsson.

Lars Normark, konsulten som ansvarat för försäljningarna det senaste året, har fått ytterligare tre månader på sig sälja beståndet. Normark har hittills debiterat det kommunala bostadsbolaget 168 651 kronor, vilket inkluderar resekostnader och moms. Med det förlängda kontraktet kan han räkna med ytterligare 60 000 kronor.

– Vi har en del intressenter och styrelsen tyckte därför att det var bäst att försöka ett par månader till, säger Kent Karlsson.

Men det är långt i från säkert att de nysatsade 60 000 kronorna kommer att ge resultat. Enligt Kent Karlsson finns det en risk att kommunen i slutändan måste skjuta till betydligt mer för att få affärerna att gå ihop.

– Om lägenheterna är kvar i slutet av september måste vi nog gå till ägarna, det vill säga kommunfullmäktige, för att få tillstånd att sälja beståndet till ett lägre pris, säger Kent Karlsson.

Det kommer i så fall att belasta kommunkassan med tre till fyra miljoner kronor, enligt Karlsson.