Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergsbostäder misslyckades med försäljning

Bergsbostäder fick ett år på sig att avyttra 120 lägenheter. Nu har året gått. Mindre än en femtedel av lägenheterna är sålda.

I juni förra året beslutade fullmäktige att Bergsbostäder skulle genomgå det handlingsprogram som bolagets styrelse föreslagit. Beslutet innebar att bostadsbolaget annonserade ut sina fastigheter i Rätan, Klövsjö, Börtnan, Storsjö, Gillhov, Vigge, Åsarna och Kövra. Totalt handlade det om 120 lägenheter som skulle ut på anbud.

Tanken var att de flesta försäljningar skulle vara klara vid det här laget.

– Till hösten ska vi göra en ny förvaltningsupphandling och då är det bra om allt bestånd i ytterområdena är sålt, säger Bergsbostäders ordförande Kent Karlsson (BE).

Men det har inte riktigt gått lika bra som det kommunala bostadsbolaget till en början räknade med.

Inte ens var femte lägenhet som legat ute till försäljning under det senaste året har sålts. Huskroppar med totalt 92 lägenheter och elva lokaler i Klövsjö, Rätan och Åsarna är fortfarande till salu.

– Vi har tyvärr fått jobba i motvind, säger Kent Karlsson.

– Parallellt som vi förlorat både invånare och stora företag i kommunen har bankerna blivit tuffare och lånar inte ut lika mycket pengar, vilket gjort det svårt för intressenter, fortsätter han.

• Inte ens var femte lägenhet är såld. Är det inte en väldigt hög andel?

– Jo. Men samtidigt är det bra att vi fått bort de fastigheter som geografiskt ligger längst bort. Det minskar förvaltningskostnaderna väsentligt, säger Kent Karlsson.

Kent Karlsson betonar att det inte är just beståndet i Rätan, Klövsjö och Åsarna som orsakat hål i bolagets plånbok, utan att vakansgraden där är relativt låg.

– Därför är den utdragna försäljningen inte särskilt kostsam ekonomiskt sett, menar han.

Nu gör Bergsbostäder en kraftsamling för att ännu en gång försöka bli av med sitt bestånd i Rätan, Klövsjö och Åsarna. Bolaget har ännu en gång lagt ut annonser i både tidningar och på internet.

– Jag känner mig trots allt ändå rätt optimistisk, säger Kent Karlsson.