Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergs ungdomar får åka buss gratis

Nästa år blir det fria bussresor för ungdomar i Bergs kommun. Ungdomarna själv har tagit beslutet.

– Det gör det ännu roligare, säger Therese Zetterman (S), från kommunstyrelsen.

För tredje året i rad hade Bergs kommun demokratidagar för ungdomar. Vid förra årets dagar tyckte ungdomarna att det viktigaste som kommunerna ska jobba med är kommunikationer.

– De vill kunna komma till varandra och känna sig rörlig. Därför kommer vi under 2014 testa med ett fritt busskort till alla mellan sex och 18 år, eller fram till att de slutar gymnasiet, säger Therese Zetterman.

De fria resorna gäller över hela länet och den som har busskortet kan resa hur mycket den vill. Kortet delas ut till att ungdomar som är skrivna i Bergs kommun, oavsett var man går i skolan.

– Jag träffade några gymnasieungdomar i Östersund – de vill åka hem på helgerna. De tycker att de har mer att göra på orterna i kommunen. De har inte kunnat åka hem i samma utsträckning som de har velat, för det har blivit så dyrt. Vill ungdomarna åka hem är jag jätteglad att vi ger dem förutsättningarna att göra det, säger Therese Zetterman.

Pernilla Roos från Brånan och Anton Vahlström från Svenstavik är två ungdomar som kommer att få tillgång till de fria bussresorna. Anton Vahlström går sista året på Fjällgymnasiet och kan använda de fria bussresorna fram till sommaren. Han var själv med och drev igenom förslaget på demokratidagarna.

– Jag är väldigt glad att vi får det här. Jag har spenderat väldigt mycket pengar på att åka in till Östersund de senaste tre åren. Det var många av mina kompisar som flyttade till Östersund och började plugga. Jag umgås ofta med dem, går på bio, går på krogen och annan underhållning, säger Anton Vahlström.

Även Pernilla Roos, som går andra året på Fjällgymnasiet, tycker att det är bra att ungdomarna i Bergs kommun får fria bussresor 2014.

– Jag tycker att det är bra. Jag har elevkort eftersom jag bor i Brånan, men det kan man bara använda två gånger per dag och inte på helger. Jag åker också till Östersund ibland och träffar kompisar. Det är många som pluggar där som stannar kvar på helgerna eftersom de inte har råd att åka hem, säger Pernilla Roos.

Bergs kommun har budgeterat för en kostnad på 600 000 kronor under 2014 för de fria bussresorna för ungdomar.