Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs kulturskola, 70 år i år, firar med stor jubileumsföreställning

/
  • Gunhild Åkerblom, Lars ”Lars Vegas” Gustafsson och Tina Didriksson håller i trådarna under Kultur-skolans 70-årsjubileum. Foto: Sandra Högman

1940 hölls den första lektionen i Bergs Musikskolas regi. Nu laddar skolan för 70-årsjubileum i dagarna tre.

Annons

I höstas uppmärksammade lärarna på Kulturskolan i Berg, som skolan för tio år sedan bytte namn till, att det var 50 år sedan det på allvar börjades undervisas i musik i Bergs kommun. Men vid en närmare granskning visade det sig att skolan hade ett äldre förflutet än så.

– Redan 20 år tidigare anställdes Alfred Rönnqvist som musiklärare i kommunen, säger Tina Didriksson, en av lärarna vid Kulturskolan.

– Det kan innebära, vi är dock inte riktigt säkra, att vi har landets äldsta kulturskola, tillägger Gunhild Åkerblom, kulturchef i kommunen.

För att uppmärksamma 70-årsjubileet kommer en föreställning, där en stor del av Bergs och Sveriges kultur- och musikhistoria ska finnas representerat, att sättas upp på Mediacenter i Svenstavik. Medverkande är både nuvarande och före detta elever, samt de lärare som arbetar vid skolan i dag.

– Det blir en tidsresa där vi börjar med stenåldern och slutar med nutid, säger Tina Didriksson.

Historien illustreras på alla möjliga och omöjliga sätt. Vanligast förekommande är dock dans, teater och musik.

Rollen som konferencier kommer Lars ”Lars Vegas” Gustafsson, som inledde sin musikkarriär på musikskolan i Berg, att axla. Dessutom kommer bandet Skalbaggarna att återförenas, som Lars Gustafsson och några av hans klasskamrater bildade i fjärdeklass.

Men Kulturskolan i Berg bränner inte allt krut på ett skott.

Förutom jubileumsföreställningen på Mediacenter den 31 mars kommer skolan under tre dagar samma vecka uppmärksamma 70-årsfirandet med en rad work shops för skolans nuvarande elever och lärare. Ledare kommer före detta elever att vara.

– Peter Roos och Lena Moen är några av de som kommer hit för att ge både oss lärare och elever nya infallsvinklar och idéer, säger Gunhild Åkerblom.

Samtidigt som Kulturskolan summerar sina 70 första år blickar skolorganisationen framåt.

– Den senaste tiden har det blivit att Kulturskolan får ta ett år i taget. När pengar ska sparas rycker de icke lagstadgade verksamheterna, det vill säga vi, först. Men vi har i alla fall inga nya sparkrav på oss inför det kommande läsåret, säger Gunhild Åkerblom.

– Jag hoppas bara att vi får fortsätta undervisa i musik, dans och teater. Skolan har uppfostrat många duktiga musiker genom åren, och det hoppas jag att vi kan få fortsätta att göra, fyller Tina Didriksson i.

Mer läsning

Annons