Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergs kommun kan tvingas sälja allmännyttan

Artikel 5 av 8
Byggande i Bergs kommun
Visa alla artiklar

Bergs kommun utreder möjligheterna att sälja Bergs hyreshus för att få råd att låna och bygga bostäder. Ett annat alternativ är att kommunen säljer en del av sin skog för att få pengar till byggande.

De styrande politikerna i Bergs kommun har beslutat att utreda framtiden för det kommunala bostadsbolaget. Bergs hyreshus har i dag så stora skulder att bolaget har svårt att kunna låna mer pengar för att bygga nya bostäder.

I grunden handlar det om en vilja att öka kommunens befolkning. För att få människor att stanna kvar eller flytta till Bergs kommun så behövs fler bostäder. Det tror i alla fall kommunpolitikern Kent Rosenqvist (S) som för ett par år sedan lämnade in en motion i ämnet.

Han sitter även som styrelseordförande i Bergs hyreshus och vill med sin motion att kommunen ska utreda möjligheterna att avveckla det kommunala bolaget. Tanken är att ägande och uthyrning av bostäder kanske kan skötas av kommunen i stället för av bolaget Bergs hyreshus.

Kent Rosenqvist ser egentligen tre olika alternativ för att Bergs kommun ska ha råd att bygga de bostäder som behövs.

– För det första så kan vi lägga in Bergs hyreshus i kommunens verksamhet. Det vinner vi inga pengar på kanske men vi kan få andra fördelar.

Han säger att en sådan lösning skulle kunna ge kortare beslutsvägar och kanske minskade kostnader när kommunen och bolaget samordnar sina verksamheter.

– Eller så kan vi sälja bolaget och bli av med skulden och få utrymme att satsa på bostadsbyggande.

De totala skulderna i Bergs hyreshus var 2014 drygt 466 miljoner kronor. Tillgångarna samma år var knappt 490 miljoner kronor.

– Vi kanske inte får så mycket pengar för bolaget men en köpare skulle överta de skulder vi har och då får kommunen större låneutrymme.

Samtidigt ser Kent Rosenqvist risker med en eventuell försäljning. Till exempel skulle kommunen inte längre ha samma inflytande över hyressättningen och därmed heller inte kontroll över kostnaderna för de lokaler där kommunen är hyresgäst.

Ett annat problem skulle vara att kommunen tappar inflytande när det gäller socialt hänsynstagande.

– Det finns alltid folk i kommunen som man måste ta hänsyn till och som inte har möjlighet att hyra bostäder, den biten kan bli svårare att ordna, säger Kent Rosenqvist.

Han nämner också ett tredje alternativ för att få in pengar till byggande.

– Eller så kan vi avverka en del av vår skog men det är nog inte så lönsamt. Det är väl det sista alternativet vi kan tänka oss, säger Kent Rosenqvist.

Vilket alternativ det blir ska avgöras till hösten då utredningen väntas vara klar och politikerna kan ta ställning i frågan.