Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergman inspirerade ny skräckfilm

Annons


För en miljon kronor ska regissören Fredrik Hiller göra "den läskigaste svenska filmen någonsin". I rollistan: Jonas Malmsjö, Julia Dufvenius och Per Ragnar.

Fredrik Hiller är skådespelaren som landade en skurkroll i fjolårets Hollywoodepos "Beowulf" med bland andra Angelina Jolie och Anthony Hopkins.

Han är teaterregissören som i somras satte upp "Arns Cecilia" på Örebro Länsteater.

Och han är filmmakaren som nu ska göra det otäckaste som visats på bio i Sverige. Titel: "Psalm 21". Inspelningsstart: den 15 november. Inspiration: "Macbeth" och Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander".

-Det mest skrämmande är något som vi tidigare bara sett i den filmen, nämligen att monstret är ens föräldrar, säger Hiller.

-Min mamma dog när jag var liten. Min djupaste skräck, det som får mig att vakna klockan tre på natten, är att hon ska komma tillbaka och vara arg på mig.
"Dörren öppnas"

Just det är vad som händer Stockholmsprästen Henrik, spelad av Jonas Malmsjö (vars pappa Jan spelade monsterbiskop i just "Fanny och Alexander"). Henriks mamma är död sedan länge och han drömmer mardrömmar om henne. Så blir hans pappa mördad. Då, säger Hiller, öppnas dörren.

-Henriks mamma och pappa kommer tillbaka från döden. De vill hämnas på något. Men vad?

Budgeten för "Psalm 21" är hisnande låga en miljon kronor. Ändå har Hiller fått en rollista där det också ingår namn som Görel Crona, Gunvor Pontén och Niklas Falk ("Så som i himmelen").

-Det är extremt lite pengar, men tack vare styrkan i manuset har jag lyckats attrahera de här skådespelarna. De jobbar utan lön men blir delägare.

-Jag är glad för filmer som "Darling", som visade att man kan göra bra privatfinansierad film, och "Låt den rätte komma in" som är en seriös skräckfilm av samma typ som "Psalm 21".

Inspelningen är beräknad till fyra veckor. Fredrik Hiller hoppas på premiär hösten 2009.

Mer läsning

Annons