Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berget rasar vid Döda Fallet

Ragunda kommuns ledande turistattraktion, Döda Fallet mellan Hammarstrand och Bispgården, blir i dag, tisdag, sannolikt föremål för utryckning av säkerhetspersonal från länsstyrelsen och Ragunda kommun.

Berget har vittrat och börjat rasa i anslutning till en av hela fallområdets kanske mest intressanta och kittlande punkter, den så kallade Herkulesgruvan.

Mot bakgrund av de ras som tydligen inträffat bara under de senaste veckorna är Herkulesgruvan i dagsläget uppenbarligen rena dödsfällan.

Gruvan utgörs av ett ett tiotalet meter djupt gruvhål längst nere i fallområdet som årligen besöks av tusentals turister.

En arm i det mycket omfattande och pålkostade system av träspänger som byggts upp i hela fallområdet mynnar strax utanför gruvan och av spår att döma är publiktillströmningen tämligen omfattande till platsen.

Berggrunden kring Döda Fallet består av gnejs med inslag av grafit och svavelkis och tanken med gruvan var att man där skulle kunna utvinna grafit till blyertspennor.

Järnet i svavelkisen har vittrat och givit upphov till rostbruna stråk i berget.

Järnhalten var dock låg och just på grund av detta var försöken till gruvdrift i den gamla älvfåran dömda att misslyckas.

Det var 1796 som Döda Fallet uppstod, detta när Magnus ”Vild-Hussen” Huss av misstag råkade tömma hela Ragundasjön.

Begreppet Ragundabottnarna i trakterna kring Näset kommer sig av att detta område en gång var Ragundasjöns botten.

LT:s ciceron på den fascinerande platsen Döda Fallet var Maud Herkules, Västerede, vars mormors farfar var med på ett hörn i gruvprojektet.

Markägare är Per Herkules, Västerede, och området övervakas och hålls i skick med länsstyrelsens hjälp.

Informationen om bergsraset vid Herkulesgruvan var en nyhet för Ragunda turistbyrå när LT på måndagen rapporterade om den.

– Vi måste snarast kontakta länsstyrelsen för åtgärd, säger turistbyråns chef Gun-Marie Persson.