Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill sammanföra grupper som aldrig annars möts"

/
  • Maria Kjellsdotter Rydinger, Dina Elmahi och Othman Al Tawalbeh föreläste för invandrade ungdomar på Svenstaviks skola. Tillsammans för Sverige heter projektet som utgår från Fryshuset i Stockholm.
  • Gunhild Åkerblom, kulturchef i Bergs kommun, ungdomskoordinatorn Dina Elmahi, kyrkoherden Christin Nygren Sundvisson, prästen Maria Kjellsdotter Rydinger och imamen Othman Al Tawalbeh besökte Svenstavik under onsdagen och torsdagen. Hur religioner inte behöver vara ett hinder för integration var ämnet för deras föreläsningar.
  • Maria Kjellsdotter Rydinger, Dina Elmahi och Othman Al Tawalbeh föreläste för invandrade ungdomar på Svenstaviks skola. Tillsammans för Sverige heter projektet som utgår från Fryshuset i Stockholm.
  • Othman Al Tawalbeh
  • Dina Elmahi
  • Maria Kjellsdotter Rydinger

En kristen präst och en muslimsk imam leder projektet Tillsammans för Sverige som handlar om hur människor kan samsas över religionsgränserna.

Under två dagar besökte de Svenstavik.

Annons

Projektet har aktivitetscentrumet Fryshuset i Stockholm som bas och utgår därifrån till olika orter i landet. Norrköping och Linköping är två städer som har haft besök och den gångna veckan var det Svenstaviks tur.

– Det här är stora frågor i både världen och Svenstavik hur de olika religionerna ska jobba tillsammans utan att det blir konflikter, säger prästen Maria Kjellsdotter Rydinger.

Projektet togs till Svenstavik på initiativ av kyrkoherden Christin Nygren Sundvisson som sökte pengar från en barn- och ungdomsfond i Bergs församling och bjöd in Tillsammans för Sverige.

Under två dagar gjorde imamen Othman Al Tawalbeh, prästen Maria Kjellsdotter Rydinger och ungdomskoordinatorn Dina Elmahi besök hos skolor, politiker, kyrkan och vid SFI, Svenskundervisning för invandrare.

– Vi vill ta ner religionsdiskussioner med ungdomar till en verklig nivå. Berätta om vad de kan få för stöd och utveckling i sin egen tro och hur religionen kan bli en drivkraft i integration så att vi inte vänder oss från varandra på grund av religionen, säger imamen Othman Al Tawalbeh.

– Vi vill sammanföra grupper som aldrig annars möts och därför är det här också ett integrationsprojekt, säger Maria Kjellsdotter Rydinger.

• Hur stor del av de problem som finns mellan infödda svenskar och olika invandrargrupper anser ni kan skyllas på religion?

– Jag tror det handlar mer om sociala situationer, hur man lever och om folk är isolerade från varandra blir det absolut problem, säger Othman Al Tawalbeh.

– Det är inte religionen som är problemet utan att vi inte möts, säger Maria Kjellsdotter Rydinger.

Målsättningen med besöket i Svenstavik var bland annat att visa hur religionstillhörighet inte behöver vara ett hinder för integration och om de lyckades med det skulle de vända hem till Stockholm nöjda.

– Vi vill ha visat att religionsdialog kan göra skillnad i praktiken och skapa bättre förståelse för varandra och att religiösa ledare förstår att de är jätteviktiga för integrationsarbetet, säger imamen Othman Al Tawalbeh.

Mer läsning

Annons